Search

Stalna instalacija umjetničkog tandema Žižić/Kožul ispred zagrebačkog MSU-a

Stalna instalacija umjetničkog tandema Žižić/Kožul ispred zagrebačkog MSU-a

"Stvarnosti na napuhavanje"

Urednik: Tina Kovačiček


Image: Damir Žižić,
ljubaznošću udruge Nomad

Svoju zbirku na otvorenom Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu proširio je još jednom zanimljivom instalacijom čije nas službeno otkrivanje javnosti očekuje u utorak, 29. rujna, s početkom u 18 sati

Uz Žižića/Kožula dosad su postavljeni radovi ovih umjetnika: Mrđan Bajić, Miroslaw Balka, Ivana Franke s Petrom Miškovićem i Studijom Up, Igor Grubić, Carsten Höller, Ivan Kožarić i Marko Pogačnik.
Tandem Žižić/Kožul čine Damir Žižić i Kristian Kožul koji surađuju od 2013. godine. Samostalno su predstavljeni u prestižnim online platformama DIS Magazine i The Creators Project. Osvojili su nagradu [email protected], a njihov rad prepoznale su i prezentirale institucije kao što je Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Kuća Lauba u Zagrebu, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci te Schloss Roskow u Potsdamu.

Stalna instalacija umjetničkog tandema Žižić/Kožul ispred zagrebačkog MSU-a (фото 1)
U svom radu kontinuirano mapiraju spektar faktora post-tranzicijske stvarnosti u kojima se otkriva raskorak između ekonomsko-društvene stvarnosti i njezine prezentacije kroz različite mehanizme marketinške industrije. U svojim projektima istražuju metode, forme i sadržaje kojima marketinška industrija servira ideje sreće i prosperiteta naizgled dostupne svakom pojedincu.
"Stvarnosti na napuhavanje" je instalacija načinjena od betonskih odljeva rekvizita za plažu. Žižić/Kožul izveli su je za samostalno predstavljanje na izložbi "Spektar" koja je održana u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti u rujnu 2014. te je dosad predstavljena u javnom prostoru Rijeke (MMSU Rijeka) i Šibenika (Deboto Festival).

Stalna instalacija umjetničkog tandema Žižić/Kožul ispred zagrebačkog MSU-a (фото 2)

Kao pozadinsku referencu Stvarnosti na napuhavanje možemo prepoznati animirani film "Surogat" iz 1961., kultni rad Dušana Vukotića, autora Zagrebačke škole crtanog filma. Reducirana animacija popraćena nervoznim jazzom, donosi jednostavnu priču ...o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega – to i nestane, on sam sebe lijepo ispuše. ...u vremenu kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je predvidio današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

Supermodernizirani, pola stoljeća poslije stojimo pred Stvarnosti na napuhavanje (2014.), instalacijom koja je postavljena na plato Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb kao dio zbirki na otvorenom. Nasukanu hrpu čine luftići, kolutovi i druge kupališne igračke, redom izrađene od betona. Monokromni i tvrdi materijal, u kontrastu sa svojim obličjem i očekivanjem mekoće i podatnosti, sugerira podvojenost kao ključ za razumijevanje posttranzicijske realnosti. Riječ je o raskoraku između službene slike i stvarnih situacija čiji je ekvivalent prštava turistička propaganda, s jedne, te zbilja betoniranog i plastificiranog priobalja s druge strane. Napuhana priča o uključivanju u društvo prosperiteta prometnuta devedesetih godina, danas se pokazuje kao iluzija. Nešto kao slijetanje na beton kako se tko dočeka...(iz teksta Ksenije Orelj)

Stalna instalacija umjetničkog tandema Žižić/Kožul ispred zagrebačkog MSU-a (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više