Search

Stigao je novi dokumentarac o najslavnijem kineskom umjetniku, najiskreniji i najdirljiviji dosad

Stigao je novi dokumentarac o najslavnijem kineskom umjetniku, najiskreniji i najdirljiviji dosad

"Ai Weiwei: Yours Truly"

Tekst: T.K.


Image: Press

Novi dokumentarac "Ai Weiwei: Yours Truly" koji potpisuje galeristica iz San Francisca, Cheryl Haines, dirljiva je dokumentarna priča prerasla u opširniji filmski projekt, koja bi mogla privući i sve one koji su mislili da nisu veliki obožavatelji radova poznatog kineskog umjetnika. "Ai Weiwei: Yours Truly" je započeo kao produžena priča o javnom projektu "@Large: Ai Weiwei at Alcatraz" na kojem su Haines i Ai Weiwei surađivali 2014., u vrijeme dok je Ai Weiwei još uvijek bio u kućnom pritvoru u Pekingu, nakon što je proveo tri mjeseca u zatvoru 2011. Zbog nemogućnosti da napusti Kinu i otputuje u San Francisco na mjesto događanja svoje izložbe, umjetnik je iz Kine osmislio i 'postavio' opsežnu izložbu u najpoznatijem federalnom američkom zatvoru Alcatrazu, pretvorenom u nacionalni park. Izložba je bila posveta svim političkim zatvorenicima diljem svijeta.

Stigao je novi dokumentarac o najslavnijem kineskom umjetniku, najiskreniji i najdirljiviji dosad (фото 1)

Uz pomoć brojnih asistenata, stotinjak portreta zatvorenika u prirodnoj veličini napravljeno je od milijuna Lego kockica te postavljeno na lokaciji nekadašnjeg čuvenog zatvora. Preko 90.000 ljudi je posjetilo izložbu u periodu od sedam mjeseci, koliko je trajala, a to je dovoljan razlog da se ovaj dokumentarac osvrne upravo na taj umjetničko-politički događaj te još jednom naglasi važnost progovaranja umjetnosti o bitnim stvarima svakodnevice kao što su borba za osnovna ljudska prava.

Stigao je novi dokumentarac o najslavnijem kineskom umjetniku, najiskreniji i najdirljiviji dosad (фото 2)

Poznat širom svijeta po svom stavu prema kineskoj vladi, koji se u novije vrijeme proširio na sveobuhvatnu kampanju za ljudska prava, Ai je također majstor samopromocije, posebno vješt u skretanju pozornosti na sebe kada smatra da je bitno i potrebno. Dokumentarni film o tako promišljenom liku mogao je postati ispraznim projektom, tim više što je sam subjekt bio uključen u njegovo stvaranje. Međutim, Haines, kojoj je ovo redateljski debi, uspjela ga je smjestiti u širi kontekst, spašavajući film od optužbi za narcizam. Ova poznata galeristica je jedno od vodećih imena suvremene umjetničke scene u San Franciscu tako da je njezin redateljski potez sasvim primjeren i dočekan sa zanimanjem.

Cheryl Haines

Interes za životom umjetnika ovog kalibra nije novost, ali galeristica-redateljica je ovog puta otišla korak dalje i intimnije u djetinjstvo slavnog  Ai Weiweija. Priča o njegovom radu započinje još u djetinjstvu kada je njegov otac pjesnik, kao politički disident 1950-ih dobio anonimnu razglednicu tijekom prognaništva. Upravo je taj 'mali' humani čin temeljito utjecao na oca i sina te ih obilježio u daljnjem radu u borbi za pravednost. Ai Weiwei u filmu iskreno progovara o svom djetinjstvu i dosad još neotkrivenim detaljima dok se njegovi majka i brat, po prvi puta javno na filmu, prisjećaju privođenja na rubu pustinje Gobi. Upravo su događaji uhićenja u pustinji Gobi te zatvor 2011. bili ključni za Ai Weiweija i njegovu revolucionarnu  izložbu u Alcatrazu te poticaj da se još više bori za pravo na slobodu izražavanja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više