Traži

Croatia
Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola?

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola?

Odlična izložba u londonskoj galeriji Saatchi


Fotografija: Naslovna - Leonid Sokov,
Two Profiles,
1989.,
Vladimir Antonichuck,

Ovog je tjedna u londonskoj galeriji Saatchi otvorena izložba "Post Pop: East Meets West"

Zahvaljujući Tuskanov Family Foundation u suradnji s galerijom Saatchi otvorena je zanimljiva izložba koja propituje pop art kao jedan od najutjecajnijih umjetničkih pravaca u 20. stoljeću među umjetnicima iz različitih dijelova svijeta koji nose rijetko slično, ili zapravo nimalo slično kulturno nasljeđe. Izložba okuplja 250 radova etabliranih umjetnika iz Kine, bivšeg Sovjetskog Saveza, Tajvana, Velike Britanije i Amerike. Prihvaćen diljem svijeta kao umjetnički pravac, pop art iskorištava fotografije i slike iz svakodnevice i masovnih medija kako bi reflektirao suvremen stil života kojim živimo.

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 1)

Koristeći humor i slobodnu "posudbu" iz popularne kulture, pop art je dao svim budućim naraštajima dozvolu za iskorištavanje popularne vizualne kulture u svrhu umjetnosti i pogled u stvarnost. U bivšem Sovjetskom Savezu nedostatak vizualne kulture u usporedbi s masovnom produkcijom i marketingom Zapada bila je propaganda slikom i tekstom, a u dalekoj Kini vizualna ikonografija socrealizma.

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 2)
Iako iz različitih društvenih sistema, umjetnici koji sudjeluju na izložbi poigrali su se vizualima iz marketinga, propagandnim posterima, fotografijama slavnih osoba i patriotskim motivima kako bi stvorili provokativne radove s potpisom pop arta koji se u Americi i Velikoj Britaniji pojavio pedesetih godina prošlog stoljeća.

Izložbu možete pogledati do 23. veljače 2015. godine.

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 3)

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 4)

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 5)

Što se događalo u umjetnosti nakon Andyja Warhola? (фото 6)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više