Search

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami?

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami?

Umjetnost bez granica

Image: buro247.ru

Umjetnički sajam Art Basel Miami ove se godine održavao od 3. do 6. prosinca, a kao i uvijek okupio je umjetničku i društvenu kremu iz cijelog svijeta. Donosimo vam najzanimljivije eksponate...

Svi svjetski ljubitelji umjetnosti prvi tjedan prosinca zaputili su se u vrući Miami kako bi prisustvovali i otkrili neka nova, ali i već kultna umjetnička imena na najvažnijem američkom umjetničkom sajmu, Art Basel Miami, koji je u Convention Centru okupio 267 galerija iz 32 države svijeta. Art Basel Miami danas predstavlja puno više od pukog umjetničkog sajma, on je jedan od sastavnih dijelova umjetničkog i društvenog establišmenta koji podrazumijeva posjedovanje dobrog ukusa, osobitog smisla za zabavu, poznavanje "pravih" ljudi, ali i aktivnu ulogu u svijetu umjetnosti, kao i bankovni račun s više od šest nula. 

Ove godine uloga voditelja američkog Art Basela pripala je Noi Horowitzu, 35-godišnjem povjesničaru umjetnosti koji je dosad vodio online izložbu VIP Art Fair te njujorški Armory Show, odnosno međunarodnu izložbu moderne umjetnosti. 

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 1)

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 2)

Kako bi dobile nekoliko metara prostora u Convention Centru galerije su trebale ispuniti poseban formular s točno specificiranim eksponatima koje su planirale predstaviti, ali i sastaviti detaljan plan na koji način namjeravaju privući posjetitelje na svoj paviljon. Naravno, ako ste član vodećih svjetskih galerija poput Gagosiana ili White Cubea, nikakav poseban, detaljno razrađen plan nije vam potreban. Međutim, manje i relativno nepoznate galerije poput, primjerice, berlinske Neugerriemschneider galerije koja je za najveći umjetnički sajam Sjeverne Amerike odabrala je kultnu skulpturu stabala Aija Weiweija te "Aurum Sphere" Olafura Eliassona, itekako moraju raditi na svom marketingu i imidžu. 

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 3)

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 4)

Fondation Beyeler, koja je u Miami pristigla iz srca švicarskog Basela, predstavila je radove Alexandera Caldera, Jeana Dubuffeta i Tobiasa Rehbergera.

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 5)

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 6)

Rad multimedijskog umjetnika Douga Aitkena, izveden u za njega vrlo netipičnom izdanju, mogao se pogledati na štandu galerije Richard Gray. Naslovljen "Listening", ovaj rad iz 2011. podsjeća nas na svima poznat i vrlo neugodan problem – razbijeno staklo iPhonea.

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 7)

Pariško-salzburška galerija Thaddaeus Ropac (Ropac Gallery) na Art Basel Miami sajmu, između ostalog, predstavila je rad omiljenog umjetnika Venecijanskog bijenala – njemačkog kipara i slikara Georga Baselitza.

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 8)

Općenito, ove godine na južnoj obali Miamija bilo je neobično puno neonskih svjetala, a pažnju posjetitelja privukao je rad "Temene" Kendell Geers, koji je predstavila galerija Goodman. 

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 9)

Ljubimac američkog tržišta umjetninama, galerist David Zwirner, pokazao je zanimljiv i za svoju galeriju neočekivan rad "Afro Green" umjetnika Chrisa Ofili. Njegov rad od velike je važnosti za štand galerije koja inače izlaže djela poznatih suvremenih umjetnika poput Yayoi Kusame i Jeffa Koonsa. 

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 10)

Upečatljiv rad Mikea Kelleyja, "Untitled 5", bio je predstavljen na štandu muzeja Hauser & Wirth Somerset. Zauzevši cijeli zid oko štanda, rad je izgledao vrlo neobično na tom mjestu, gdje se uglavnom smještaju crno-bijeli radovi i skulpture.  

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 11)

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 12)

Što smo vidjeli na umjetničkom sajmu Art Basel Miami? (фото 13)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više