Search

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike

Tekst: Tina Lončar

Beogradski dizajnerski studio Gazar carstvo je minimalizma. U njemu caruju bež, sive i bijele nijanse i organske forme, pročišćene linije i šarm jednostavnosti. Regiju je Gazar prije par godina osvojio posterima i zidnim naljepnicama sačinjenima od jednostavnih tamnih i neodoljivo elegantnih linija koje tvore oblike i na kojima baš ništa nije suvišno. Vjerojatno ne postoji niti jedan lifestyle magazin koji o njima tada nije pisao, a onda se priča počela otpetljavati. No, ta je priča rasla posve prirodno, bez pritiska i iz čiste, iskonske potrebe za stvaranjem, a Midheta Agić je Gazar pretvorila u svoj kreativni poligon pomoću kojeg sve svoje zamisli pretvara u stvarnost. Tako je, nakon minimalističkih linijskih postera, otkrila keramiku koja je trenutno u fokusu Gazara. Keramičke vaze i zdjele svode se na jednostavne, organske forme, u nenametljivoj paleti boja, slaveći svu ljepotu nesavršenosti koja se krije u neobičnim i pomalo neočekivanim oblicima. Svaki komad koji prođe kroz vješte Midhetine ruke djeluje nekako posebno meko i podatno, čineći detalj koji će svi zakleti ljubitelji minimalizma poželjeti imati u svom domu.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 1)

Kada je i kako zaživio dizajn studio Gazar i kako je on u počecima izgledao?

Prvobitna ideja Gazara niti u jednom svom početnom trenutku nije za cilj imala ovo što imamo danas. Negdje se ta ideja zasnivala isključivo na stvaranju jednog opipljivog prostora u kojem sam ja mogla na neki način izraziti sebe, međutim, spletom okolnosti i, bolje, Univerzuma, nevjerojatan i ogroman pozitivan feedback s druge strane se dogodio skoro preko noći, tako da su se sve ideje nastale kasnije samo prirodno nadovezivale jedna na drugu.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 2)

Gazar je dosad imao mnoge uspješnice. Prvi mi na pamet padaju minimalistički linijski posteri o kojima se kod nas poprilično mnogo pisalo. Jesu li upravo ti posteri označili početak Gazara?

Upravo crteži su obilježili pojavu Gazara i rekla bih njegovu prvobitnu ekspanziju u cijeloj regiji. U samom početku ideja o keramici nije postojala ni kao vizija u budućnosti i u momentima kada se o njima (crtežima) uveliko pisalo, nisam ni pretpostavljala da će vrlo brzo poslije toga iznjedriti nešto drugo, meni drže i značajnije, što će čak i te crteže baciti u sjenu.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 3)

Gazar se u međuvremenu proširio i na tapete i home decor, posebice keramiku. Je li to "proširenje" stiglo na valu želje da se zaokruži priča?

Zapravo ne, nikada nije postojao "val želje" da se stigne do određenog cilja. Ni danas, tri godine od osnivanja Gazara, ne znam koje je konačno odredište. U stvaranju ne postoji plan i ne možete točno postaviti smjernice i datume kada se treba dogoditi "proširenje". Sve što je nastalo unutar Gazara, nastalo je isključivo vođeno, ja volim reći, šestim čulom - stvari se jednostavno nadovezuju jedna na drugu, prirodno se rađaju i nastavljaju svoj niz u nekoj hijerarhiji kojoj, u ovom trenutku, kraj uopće ne nazirem.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 4)

Možda mi se to tako čini no fokus Gazara je trenutno na keramici. Zašto baš keramika? Što je u njoj toliko očaravajuće?

Nepredvidljivost. U radu s glinom ne dopuštam sebi da "upadnem" u bilo kakva pravila i okvire, smatram da proces stvaranja mora biti prirodan bez bilo kakvih nametnutih postulata s neke treće strane.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 5)

Sviđa mi se minimalistička estetika i to što se siluete keramičkih predmeta doimaju namjerno "nesavršenima". Kako biste vi opisali svoju estetiku?

Recimo da bih je najkraće mogla opisati kao minimalističku estetiku organske forme.

Komadi iz Musgum kolekcije su bili samo nastavak priče organskog i vrlo prirodnog dizajna od ranije, ali su mnogo više sirovi, rekla bih divlji, s refleksijom vremena i prolaznosti i pokušaja prošlosti da se izbori u sadašnjosti. Kompletna kolekcija (koja je trenutno u potpunosti rasprodana) nosila je jedan veoma grub i rekla bih sirov izgled kroz koji se mogla osjetiti prolaznost, promjena, pa čak i težina same zemlje.

Studio Gazar - raj za minimaliste i ljubitelje keramike (фото 6)

Kakvi su planovi za budućnost? Na čemu trenutno radite?

Trenutno radimo na nekoliko projekata koji bi trebali biti završeni krajem ove godine, zbog čega (nažalost), ne ostaje mnogo vremena za stvaranje novih, nezavisnih kolekcija i zbog čega su liste čekanja na neke komade duge i po nekoliko mjeseci.

Što se tiče budućnosti, ponovo se vraćam na ono što sam prethodno napisala - da se stvari jednostavno nadovezuju jedna na drugu, prirodno rađaju i nastavljaju svoj niz u nekoj samo njima znanoj hijerarhiji. Već neko vrijeme mi po glavi "kucka" ideja koje ne odustaje, a svaki put kada osjetim takvo manično kuckanje u glavi, realizacija je neupitna i samo je pitanje vremena kada će Univerzum postaviti idealne uvjete za njenu manifestaciju u opipljivom svijetu - tako da (sigurna sam, već početkom naredne godine) ćemo imati i neke komade namještaja s potpisom Gazara.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više