Traži

Superjunaci su stigli u zagrebačku Laubu

Superjunaci su stigli u zagrebačku Laubu

Zanimljiva izložba otvorena u Laubi

Urednik: Tina Kovačiček


Fotografija: Damir Žižić

Ovog rujna u Kući za ljude i umjetnost gostuju Batman, Superman, Hulk i ostala ekipa iz stripova, i to sve do 27. listopada

U modernoj popularnoj fikciji likovi sa supermoćima izmišljeni su u prvoj polovici 20. stoljeća. Oni su popartistička bajkovita izmišljotina s korijenima u tisućljetnim mitovima i neizbježno dolaze u yin-yang obliku jer svaki superjunak ima posebnu nadljudsku sposobnost, ali van svog kostima on je naizgled običan čovjek sa svim manama i nedostacima. Ono što nas kod njih toliko fascinira njihove su supermoći. Danju se bore sa svakodnevnim životnim problemima, a noću se pretvaraju u heroje koji brane druge. A što je s njihovom ljuskom stranom? Mislite li da superjunaci plaču? Jesu li bili nekoć djeca?

Na prvi pogled svi okupljeni umjetnici koji izlažu u sklopu ove izložbe očarani su superjunacima. No, tada uočite suptilnu estetiku tih junaka na dvjema razinama – povijesnoj i umjetničkoj. Odabrani umjetnici rade u pet klasičnih medija (slikarstvo, kiparstvo, fotografija, strip i instalacija) kroz koje se otkriva estetika i simbolizam pop kulture kroz motive različitih superjunaka. Odabrani radovi pozivaju promatrača da otkrije ljudsku crtu kod svakog od njih, ali i da prepoznaju superjunaka u samom sebi. Izložba "SUPERJUNACI 2.0" napravila je selekciju hrvatskih i inozemnih umjetnika kojima su superjunaci izvor inspiracije i istraživanja.

Izložba u Laubi predstavlja "izrezane" stripove Mathiasa Schmieda (Švicarska), slikarstvo Helene Janečić (Hrvatska), skulpture Adriana Tranquillija (Italija), Alexandra Nicolasa (Francuska), Ivana Fijolića (Hrvatska), Mislava Katalinića (Hrvatska) i Marije Ujević Galetović (Hrvatska), te prostornu instalaciju Ines Krasić (Hrvatska), serije fotografija Audrey Piguet (Švicarska) i trodimenzionalne slike Nikoline Ivezić (Hrvatska).

Izložba "Superjunaci 2.0" još je jedan od inovativnih projekata u duhu Laubine misije i vizije. Hrvatska publika ima priliku upoznati se s izborom najzanimljivijih radova predstavljenih na izložbi "Superman, Batman & Co...mics!" u izložbenom prostoru Maison D'ailleurs (Yverdon-les-Bains, Švicarska) 2014. No, njima su se u Laubi pridružili i superjunaci hrvatskih umjetnika. Zajednički projekt dviju neobičnih "kuća"; Laube i švicarske institucije Maison D'ailleurs ukazuje hrvatskoj publici na još jednu mogućnost sagledavanja tih popartističkih bajkovitih likova.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor