Search

Suvremena Afrika stigla u London

Suvremena Afrika stigla u London

1:54 - Sajam Suvremene Afričke Umjetnosti


Image: Foto: Daria Darmaniyan

Jučer je u Londonu započeo glavni "art tjedan" godine. Ovo je tjedan kada se održavaju značajni art fairovi poput Frieze Art Faira, PAD Faira i Sunday Art Faira, provode se najveće aukcije suvremene umjetnosti u aukcijskim kućama Sotheby's i Christie's te se otvaraju mnoge nove izložbe u galerijama i muzejima Londona.

Ono što je ovome tjednu pridonjelo još veću važnost je prvi ikada održan sajam suvremene afričke umjetnosti pod nazivom "1:54". Sajam će se održati u centru Londona na lokaciji Somerset House u zapadnom krilu između 16. i 20. listopada, 2013. Izlagat će se petnaest međunarodnih galerija koji će predstavljati preko sedamdeset umjetnika iz Afrike.

Suvremena Afrika stigla u London (фото 1)

Sajam je osnovla Touria El Glaoui, kći poznatog marokanskog umjetnika Hassana El Glaoui, a zaduženi za kulturni program sajma, koji će uključivati mnoge seminare, projekcije i predavanja, su Chris Dercon, ravnatelj jednog od najpoznatijeg muzeja suvremene umjetnosti Tate Moderna, kustos Hans Ulrich Obrist, direktor međunarodnih projekata u galeriji Serpentine, te voditelj kulturnog programa Koyo Kouoh. Ime sajma "1:54" potječe iz same činjenice da se kontinent Afrike sastoji od pedeset i četiri države. Cilj ovog sajma je upoznati publiku s umjetnošću i njezinim tržištem koje je u aktivnom razvoju.

Suvremena Afrika stigla u London (фото 2)

Prostor je podijeljen na više malih galerija u kojima su predstavljeni fotografije, skulpture, instalacije i slike afričkih umjetnika. Velike površine, šarene boje, crno bijele fotografije te ekcentrične skulpture ukrašavaju bijele zidove tih prostorija. Jedan od bitnijih umjetnika koji je predstavljen je Edson Chagas, čija je instalacija fotografija "Luanda, Encyclopedic City" dobila nagradu na Venecijanskom Biennaleu ove godine za najbolje nacionalno sudjelovanje.

Suvremena Afrika stigla u London (фото 3)

Htjela bih izdvojiti osobno najupečatljivije umjetnike kao što su Frédéric Bruly Bouabré, koji je tražio inspiraciju u okolini, ljudskom ponašanju, religiji i tradiciji te ih poslije prenosio na svoja umjetnička dijela, te Hassan Hajjaj koji percipira modu, tradiciju kupnje, energiju ulica te pravila grada u Maroku u svojem dijelu "Waiting". Također su me oduševile fotografije Malicka Sidibé u kojima su ovjekovječeni trenuci slavlja i sreće među stanovnicima države Mali. Umjetnik Aboudia je još jedno zvučno ime poznato po svojim političkim slikama velikih razmjera.

Suvremena Afrika stigla u London (фото 4)

Suvremena Afrika stigla u London (фото 5)

Suvremena Afrika stigla u London (фото 6)

Suvremena Afrika stigla u London (фото 7)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više