Search

Sva otvorenja za koja morate znati ovog listopada

Sva otvorenja za koja morate znati ovog listopada

Razna kulturna događanja

Tekst: Tina Kovačiček


Image: PR

Sve ono što se nije dogodilo u rujnu, listopad će promijeniti. Pri tome mislimo na mnogo više sunca i vrlo uzbudljivih kulturnih događanja kojih ovog listopada neće nedostajati....

Zagreb je zakoračio u jesensku sezonu evenata te brojnih izložbi, a uskoro ćemo dobiti i jednu novu galeriju u metropoli. No, uzbudljivo će biti i svima koji prate Modernu jer se zanimljiva izložba otvara u Beču uskoro. Ukratko, ovo su otvorenja za koja morate znati ovaj mjesec!

Otvorenje Galerije R3a
Kada: četvrtak, 5.10., 17h
Gdje: Ribnjak 3A

Ervin Husedžinović i Borut Planinc, koji stoje iza udruge Locals, novo su ime aktivne zagrebačke umjetničke scene, a s novim imenom dolazi i nova galerija u gradu. U četvrtak (5.10.) na Ribnjaku se otvara R3a i to izložbom fotografija "Zagreb from Above" anonimnog autora koji nam majstorskim fotografijama učinjenim dronom daje sasvim novi pogled na zagrebačku svakodnevicu. Zanimljivo uređen prostor galerije služit će i kao "coworking" prostor, bit će otvoren za različite radionice i aktivnosti udruge Locals, a svi voljni umjetničkog izražavanja mogu se prijaviti na r3agalerija@gmail.com. Galerija će djelovati pod geslom: umjetnost dostupna svima!

Otvorenje fontane Ivana Fijolića: Dvije palme na otoku sreće
Kada: petak, 6.10., 19h
Gdje: Galerija 3.14

Ovog petka, ispred Galerije 3,14, u Martićevoj 31a, postavit će se nagrađena na Trijenalu hrvatskog kiparstva 2015., skulptura - fontana Ivana Fijolića pod imenom Dvije palme na otoku sreće. Skulptura predstavlja Ratka Petrića, čiji je odlazak prikazan kao otkriće vode na Marsu. Fijolić ga je portretirao u čast njegova kiparskoga života i svega što je učinio za hrvatsko kiparstvo i kulturu. Nedugo po dovršenju sculpture, NASA je potvrdila da je čovjek pronašao vodu na Marsu te samim time i potencijalni život. Ova je skulptura symbol novog života i posveta važnom umjetniku. Postavljanjem ove skulpture Galerija 3,14 nastavlja svoje projekte umjetničke artikulacije prostora Martićeve, započet, postavljanjem skulpture Monstranca Nevena Bilića, u sklopu Design Districta Zagreb 2017.

Sva otvorenja za koja morate znati ovog listopada (фото 1)

Buntovnik s vizijom – retrospektivna izložba Vjenceslava Richtera
Kada: utorak, 10.10., 19h
Gdje: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Velika retrospektiva jedne od ključnih ličnosti hrvatske umjetničke scene druge polovice 20. stoljeća, čije arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo zauzimaju i važno mjesto u europskoj povijesti umjetnosti, bit će postavljena u zagrebačkom MSU. Kako kaže uvod kustosice ove vrijedne izložbe Vesne Meštrić: "Vjenceslav Richter bio je i buntovnik i vizionar, arhitekt i svestrani umjetnik, neumorni istraživač uvijek u potrazi za rješenjima koja će biti sveobuhvatna, sintezna – kako je govorio. Od projekata paviljona, preko izuma sinturbanizma, pa do prijedloga da se krug više ne dijeli na 360 nego na 512 stupnjeva, otvarao je nova polja djelovanja i mijenjao svijet oko sebe. Vizije su mu ponekad bile ispred vremena – tako je, primjerice, dugo čekao da tehnologija omogući izradu čuvene antigravitacijske skulpture "Nada". Ta je skulptura u svojoj veličini simbolizirala pobjedu nad težinom, znak uspona, prkosa, optimizma i, prema riječima umjetnika, "neku vrstu obeliska našeg vremena". "Nada" će posve sigurno biti atrakcija naše izložbe – jer ćemo je prvi put vidjeti u nas, u punoj protežnosti i ostvarenoj viziji.”

Nova koncertna sezona MIMO
Kada: nedjelja, 8.10., 20h
Gdje: MSU Zagreb, Dvorana Gorgona

Početak nove sezone uspješnog koncertnog projekta MIMO, koji već peti put za redom organizira fantastične koncerte u muzeju, obilježit će nastup benda Mayales. Najbolja hrvatska glazba ovog će puta biti obojena u indie dreampop. Večer će otvoriti Valdet Luboteni, kantautor iz Labina, svojim projektom Trees Of Maine, a nakon toga će na pozornicu Gorgone stati omiljeni zagrebački bend Mayales. Koncerti imaju izravni prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream nawww.mimo.com.hr i Mimo facebook stranici.

Sva otvorenja za koja morate znati ovog listopada (фото 2)

Nevidljivo koje nas okružuje
Kada: petak, 6.10.
Gdje: Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip

Čak i ako niste veliki ljubitelj tehnologije, peti međunarodni  festival Touch Me, koji na jedinstven način spaja tehnologiju, umjetnost i znanost, vrijedi posjetiti. Ovogodišnje izdanje festivala osmislila je španjolska kustosica s rezidencijom u švicarskom CERNu - Mónica Bello. Naziv "Nevidljivo koje nas okružuje" implicira skrivene događaje, pojave i fenomene van ljudskih perceptivnih mogućnosti. Među najintrigantnije takve pojave spada tamna tvar – tajanstvena supstanca koja sačinjava većinu materije svemira. Kako skrivene pojave istražiti putem znanosti, a kako putem umjetnosti te na koji način zamisliti nešto što postoji onkraj naše mogućnosti percepcije samo su neka od pitanja na koja će festival pokušati odgovoriti.

Izazov moderne: Beč – Zagreb oko 1900.
Kada: 20.10.
Gdje: Galerija Belvedere, Orangerie, Beč, Austrija

Spomenuta je izložba u Galeriji Klovićevi dvori bila postavljena do 8. svibnja 2017., a sada odlazi na svoje veliko gostovanje u austrijski Beč. Izložba će prikazati presjek likovnoga stvaralaštva Beča i Zagreba na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće te ukazati na stilske sličnosti u slikarstvu, kiparstvu, arhitekturi i primijenjenoj umjetnosti austrijskih i hrvatskih umjetnika. Brojni hrvatski umjetnici školovali su se na Školi umjetničkog obrta i Akademiji u Beču te su tamo usvojili postulate novoga stila koji prenose u našu sredinu. Velikani, poput Vlaha Bukovca, Mate Celestina Medovića, Mencija Clementa Crnčića, Tomislava Krizmana ili Antonije Krasnik, participiraju u likovnome životu austro-ugarske prijestolnice, a neki se i afirmiraju te ranim opusom pripadaju korpusu bečke secesije, poput Ivana Meštrovića. Ova izložba, prvotno postavljena u Zagrebu, po prvi je put usporedno izložila radove hrvatskih i bečkih umjetnika zorno prikazavši podudarnosti i međusobne utjecaje, višestruko isprepletene biografije te dosad neuočene vrijednosti unutar oba korpusa. Sada ova velika izložba putuje i Beč i dobra je prilika da ju pogledaju svi oni koji je još nisu doživjeli.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više