Search

Sve do listopada možete pogledati Chagallova djela u Rovinju

Sve do listopada možete pogledati Chagallova djela u Rovinju

"Marc Chagall: Beyond Color"


Image: PR

Sve do 2. listopada, Zavičajni muzeja Grada Rovinja otvorio je svoja vrata retrospektivi Chagallova grafičkog opusa pod nazivom "Marc Chagall: Beyond Color", a nedavno je prigodno proslavljen i umjetnikov rođendan.

"Boja je sve. Kad je boja dobra, forma je dobra. Boja je sve. Boja je vibracija poput glazbe; a sve jest vibracija." Marc Chagall

Uživati svjetsku modernu umjetnost u Rovinju polako postaje tradicija. Nakon velikih majstora nadrealizma i kubizma, Dalija i Picassa, ove godine posjetitelje ovog već prirodno pitoresknog gradića oduševljava vizionarska egzotika čuvenog - Marca Chagalla. U razdoblju od 30. travnja do 2. listopada Zavičajni muzeja Grada Rovinja otvorio je svoja vrata retrospektivi Chagallova grafičkog opusa pod nazivom "Marc Chagall: Beyond Color" ("Marc Chagall: S onu stranu boje"). Izložba obuhvaća 90 grafičkih radova iz ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća gdje kroz seriju litografija i bakroreza, javnost ima priliku uroniti u umjetnikov konstantan dijalog s vječnim.

Sve do listopada možete pogledati Chagallova djela u Rovinju (фото 1)

Zaljubljenost u ljubav, onu koja opsjeda njegove slike - Bellu Rosenfeld, zanesenost sveprisutnošću Božanskog, prijeka vjernost rusko-židovskim korijenima, nesretna očaranost motivima rodnog Vitebska ili pak apolitična osuđenost na egzodus, pretaču se odreda kroz predstavljene serije ilustracija Biblije, Gogoljevih Mrtvih duša, Homerove Odiseje, Poeme, prozora Jeruzalema, Cirkusa, Pariza, Longova epa Dafnis i Hloja, uključujući još zavidan broj Chagallovih grafičkih ostvarenja. Ponirati u duboko, zabranjeno, neizrečeno i neopipljivo, mnogima mukotrpno, je odveć bolno, i to činiti poetično, sa zahvalnošću, okom djeteta, a srcem ljubavnika, istinom prodorno i ustrajno, ali uvijek u bojama – e to je Chagall. Baš takvome, ranjenom, ali snažnom, u stalnom izgnanstvu, ali sa srcem na dlanu, nesebičan hommage povodom umjetnikove 129. obljetnice rođenja dala je vrla postava predvođena čuvenom Merimom Ključo na harmonici, glumcem Edvinom Liverićem, suvremenim plesačem Petrom Dugandžićem te mladim tango dvojcem iz Rijeke, Andreom Brekalo i Dariom Hribarom.

Sve do listopada možete pogledati Chagallova djela u Rovinju (фото 2)

Program koji se nedavno održao, inače zamišljen kao presjek Chagallove bogate biografije, odvijao se unutar barokne zgrade rovinjskog muzeja, uključujući i romantičnu kulisu Trga na mostu ispred samog muzeja. Spoj umjetnikovog osebujnog životnog puta i strastvenog stvaralaštva; između ljubavi i revolucija, slobodarskog Pariza i oktobarske Rusije, oblikuje lik usamljenog vizionara, građanina svijeta, istovremene naivne neokaljanosti i hrabre začuđenosti - u personifikaciju univerzalnog stranca vječna šarma. Duboko religiozan i istinski domoljuban, njegov je rad vjerojatno najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem drugoga. Organizaciju izložbe kao i samog eventa potpisuje suradnja Rebel Kolektiva i Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

"Boja je sve. Kad je boja dobra, forma je dobra. Boja je sve. Boja je vibracija poput glazbe; a sve jest vibracija." Marc Chagall


Related articles

Buro 24/7 Selection

više