Search

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike?

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike?

Tekst: Tina Lončar

Pratite li recentne trendove, gotovo je nemoguće da vam je u posljednjih godinu dana promaknula nenadana popularnost keramike. Broj kreativaca se iznenada povećao, keramika je dobila na cijeni, a potražnja za pažljivo izrađenim keramičkim predmetima svakim je danom sve veća, toliko da se nove kolekcije nekih autora iščekuju s podjednakim nestrpljenjem poput limitiranih tenisica. No, protagonistica naše današnje priče u keramici nije od jučer. Martina Bilan, koju virtualni svijet bolje poznaje pod pseudonimom Dunja Ignis, u avanturu oblikovanja keramičkih predmeta upustila se prije šest godina, a s vremenom je izgradila svoj, poprilično jedinstven i prepoznatljiv stil. Alias Dunja nastao je još u vrijeme studija na odsjeku za Film i video na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Iako ga je Martina sama sebi nadjenula prvenstveno zbog sramežljivosti, ipak se zadržao, a Martina je pod imenom Dunja Ignis nastavila potpisivati sve svoje umjetničke projekte. Fotografija i film su, kaže, njezine primarne zanimacije, pa ne čudi što fotografije njezinih keramičkih radova izgledaju toliko primamljivo, a čini se da sve što radi, radi podjednako pedantno. No, osim fotografije, filma i keramičkih zdjela i šalica s prepoznatljivim motivom plivačica, ova svestrana kreativka bavi se i vezenjem. Iako vezenje zvuči kao pomalo zaboravljena vještina, Martina ovu tehniku rabi za kreiranje fantastičnih motiva koji će poslužiti kao genijalan dekor u svakom stylish stanu.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 1)

U opisu tvog Instagram profila stoji "boldly going where millions have gone before", no tvoj je rad poprilično jedinstven. Kada si se počela baviti keramikom i zašto te upravo oblikovanje keramike toliko privuklo?

Taj opis mi stoji u opisu profila da se ne umislim, lako si je umisliti važnost na društvenim mrežama. (smijeh) Keramikom sam se počela baviti prije šest godina. Na fakultetu sam slušala kolegij plastično oblikovanje i prvi put se susrela s radom u glini. Kasnije sam prošla tečaj keramike i lončarstva u Splitu. Više sam analogna nego digitalna osoba pa volim sve što mogu sama izraditi svojim rukama i da poslije proizvod toga rada postoji u fizičkom svijetu. Dodatni je plus ako je taj proizvod praktičan i koristan za upotrebu. Kremika je idealan spoj svega toga. Okušala sam se bar jednom u većini craftova, od tkanja, linoreza, šivanja, heklanja, uvezivanja knjiga i još mnogo toga.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 2)

Čini mi se da je u posljednje vrijeme svijet potpuno zaluđen keramičkim setovima. Otkud ta iznenadna pomama za keramikom?

Pretpostavljam da je razlog tome prezasićenost jeftinim, neetičnim proizvodima na tržištu. Ljudi žele kupiti proizvod koji ima dušu, žele podržati kreativne ljude oko sebe i nemati onaj šuplji osjećaj kratkotrajnog zadovoljstva koji najčešće imamo nakon kupovanja proizvoda od bezličnih korporacija i brendova.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 3)
Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 4)

Kroz tvoj rad često se provlači motiv plivačica, zašto?

Kad sam bila mala voljela sam gledati filmove Esther Williams, slavne sinkro plivačice koja je snimila brojne filmove u kojima bi bile duge sekvence predivnih koreografija u bazenima. Kasnije sam u osnovnoj školi i sama trenirala sinkronizirano plivanje i obožavam vodu u svim njenim oblicima.

Zbog društvenih mreža i njihove pristupačnosti, danas je mnogo lakše kreativcu prezentirati svoj rad, no to istovremeno znači da je kreativaca koji se "bore" za svoj dio kolača veći nego ikada. Kako se istaknuti u gomili?

Kažu da je najbolje biti svoj i iskren. Zvuči kao klišej, ali to je na kraju jedino ispravno. I, naravno, treba se pokrenuti i raditi.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 5)

Osim keramike baviš se i vezenjem. Što te privuklo toj, rekla bih, donedavno poprilično zaboravljenoj vještini?

Vezenjem sam se počela baviti slučajno prije četiri godine. Cilj mi je bio napraviti originalan rođendanski poklon prijateljici, a na kraju mi se otvorio cijeli svijet s tom tehnikom. Sve što bih nacrtala, uvijek je bolje izgledalo izvezeno. Vez mi se uvijek činio kao zahvalan medij koji svemu daje neku poetičnu notu.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 6)

Ono što mi se sviđa u tvojoj estetici je kombinacija retro utjecala i neočekivanih motiva. Kako bi ti sama opisala svoju estetiku?

Teško mi je objektivno vidjeti svoj stil i estetiku, ali znam što me zanima i inspirira. Volim magiju prošlih vremena, prirodu, poetiku, znanost, sve što je prekomplicirano za shvatiti umom i na kraju ništa od toga ne uzimati previše ozbiljno.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 7)

Zadnjih godinu i pol dana obilježila je pandemija, kako je ona utjecala na tvoje poslovanje, a kako na tvoju kreativnost?

Prošle godine usred pandemije sam otvorila Etsy shop i to je bila super odluka. Izolacija i mirovanje nisu mi teško pali jer ionako radim kod kuće i najčešće radim sama pa nisam osjetila razliku.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 8)
Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 9)

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno ispunjavam narudžbe za nekoliko dućana i galerija za ovu ljetnu sezonu. Nedavno sam otvorila Etsy shop za vezene ilustracije pa vezem i nove stvari za prodaju. Linkovi za oba moja Etsy shopa su opisu profila na Dunja Ignis Instagram profilu.

Tko je Dunja Ignis, djevojka koja stoji iza sjajnih setova keramike? (фото 10)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više