Search

Tko su hrvatski pobjednici najvećeg svjetskog natjecanja u fotografiji?

Tko su hrvatski pobjednici najvećeg svjetskog natjecanja u fotografiji?

Sony World Photography Awards 2017


Image: PR

Fotografija "Kovitlanje" Petra Sabola osvojila je Nacionalnu nagradu za Hrvatsku na Sony World Photography Awards

Drugo mjesto pripalo je Petru Bobanu za fotografiju "Večer u kazalištu", dok je Nikola Franjić za fotografiju "Životni ožiljci" osvojio treće mjesto. Sony World Photography Awards je najveće svjetsko natjecanje u fotografiji, a Nacionalna nagrada kao globalni program nagrađuje najbolju fotografiju lokalnog fotografa u svakoj od 65 država sudionica. Natječaj za Nacionalnu nagradu otvoren je kako za profesionalne fotografe, tako i za entuzijaste. 

Autor: Petar Boban

Pobjednička fotografija Petra Sabola nastala je početkom 2016. godine na lokalnom jezercu kod Palovca, Sabolovog mjesta rođenja. Prikazuje trenutak lova male ptice vodomara ribara kako izlijeće iz vode s malom ribicom u kljunu, kao i kovitlanje vode i ribice. "Koristio sam Sony 70-400G2 SSM objektiv i Sony a77II fotoaparat u režimu od 12 slika u sekundi i uhvatio savršen trenutak s potpuno raširenim krilima. Počašćen sam što sam pobjednik u nacionalnoj kategoriji drugu godinu zaredom, ali i zbog toga što je moja fotografija uvrštena u najboljih 50, između čak 105.692 prijavljenih fotografija iz 182 države. To me čini motiviranim da i dalje radim dobar posao i dodatno usavršavam svoje fotografske vještine", izjavio je Petar Sabol ovom prilikom. Da podsjetimo, Sabol već treću godinu bilježi uspjeh na Sony World Photography Awards, a sa svojom fotografijom "Vodomar u akciji" osvojio je prvo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog fotografa na prošlogodišnjoj ediciji ovog natjecanja. 

Autor: Nikola Franjić

Radovi troje hrvatskih predstavnika Petra Sabola, Petra Bobana i Nikole Franjića, finalista otvorene kategorije natjecanja Sony World Photography Awards, bit će prikazani u godišnjoj publikaciji, kao i na izložbi natjecanja u Londonu od 21. travnja do 7. svibnja. Ovo prestižno natjecanje pokrenula je Svjetska organizacija za fotografiju prije deset godina, a ove godine obilježava i desetljeće suradnje s glavnim partnerom, tvrtkom Sony. Cilj ovog natjecanja je prepoznavanje i nagrađivanje najboljih uradaka suvremene fotografije, a svi pobjednici ovogodišnjeg izdanja bit će poznati 20. travnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više