Search

Travanj u zagrebačkoj Laubi bit će sjajan

Travanj u zagrebačkoj Laubi bit će sjajan

"Pohvala jednostavnosti / Parsing Simplicity"


Image: PR

U zagrebačkoj Laubi tijekom travnja moći ćete razgledati niz izložbi srednjeg formata. Prva od njih je ona mladog slikara Ivana Tudeka pod nazivom "Pohvala Jednostavnosti" koja se otvara danas u 19 sati...

Program započinje otvorenjem izložbe mladog slikara Ivana Tudeka pod nazivom "Pohvala Jednostavnosti", 31. ožujka u 19 sati, a sama izložba zapravo započinje već tradicionalnim Laubatalkom - razgovorom s umjetnikom, kojeg moderira kustosica izložbe Petra Bohm.

Ivan Tudek, izložbom "Pohvala jednostavnosti/Parsing Simplicity" (1.4. – 19.4.) predstavlja ciklus od 20 radova formalno i stilski unificiranih, a klasifikacijski intrigantnih, rekli bismo kako se Tudek smjelo poigrava i balansira između čisto slikarske i strip forme. Govoreći o tehnici radi se o ljepenkama standardne veličine (70x100cm), na koju se nastavljaju nanosi akrilne boje, crtež i tekst. Potez kista je nevidljiv, a sukus naše pažnje je usmjeren na stripovsku interakciju crteža i teksta, često podijeljenu u dva ili tri kadra.

Tekst na hrvatskom ili engleskom jeziku prati sliku, iako nas njegovo pozicioniranje navodi da prirodno zaključimo kako se radi o svojevrsnom naslovu prikaza, on sadržajno krije mnogo više od samog naslova. Tekst nas, kao i u stripu, uvodi u naraciju koja će se odviti ispod, u obliku vrlo jednostavnog, crnog ili bijelog crteža. Kadar, njegove granice ili dokidanje istih koji puta služe samo svrsi okvira, dok su ponekad nositelji radnje i poante samog djela. Boja s druge strane ne spada u glave čimbenike, čak bi se usudili reći da je nebitno o kojoj boji se radi jer je njezina funkcija ograničena na ulogu podloge. Ona nam pruža ambijentalni ugođaj i prenosi svoje općeprihvaćeno kromatsko značenje gdje plava dodatno naglašava usamljenost, a crvena promjenu i slično.

Travanj u zagrebačkoj Laubi bit će sjajan (фото 1)

Svojim duhovitim, ali pronicljivim radovima, Ivan Tudek je pronašao posebnu nišu u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Današnje internet doba prepuno je komičnih gifova, ironičnih memea, rječitih Facebook postova i ostalih kombinacija slike i teksta kao glavnih aktera interakcije, kojima svatko pokušava ostaviti svoj elektronički trag, često ismijavajući i kritizirajući svakodnevnu realnost. Upravo zbog svoje tehnološke i formalne jednostavnosti, na prvi pogled bi nas Tudekovi radovi mogli navesti da ih svrstamo u slična nastojanja, međutim umjetnik nas vrlo brzo razoružava i iznenađuje svojom unutarnjom inteligencijom koja odmiče od internetskih "vizualnih bombi" i prezentira svoja diskretna, promišljena i dovitljiva razmišljanja o svom okruženju.

Od strane šire publike, suvremena umjetnost je dijelom okarakterizirana kao nerazumljiva, rezervirana i svedena na djela čije je značenje zaključano u nizu slojeva koje tek pravi "eksperta" zna odgonetnuti i protumačiti uz jednako slojeviti niz elokventnih izraza i objašnjenja. Sasvim suprotno izrečenom, Ivan Tudek spada u kategoriju umjetnika koji glorificira jednostavnost bez straha da će time izgubiti na sadržajnom značenju djela, on dapače, jasnoćom poruke ističe svoje nepretenciozno stvaralaštvo lišeno lažne hermetičnosti... djelujući tako po principu Edwarda Rusche sadržanom u izjavi: "Interesira me glorifikacija stvari za koje bi svijet mogao reći da ju ne zaslužuju. Nešto što je zaboravljeno, nešto na što je pažnja usmjerena kao da je neka vrsta svetog objekta. To je najveća tajna: što je to što će uhvatiti moju pažnju."

Stripovska igra u stilu Alana Forda, odgovor na zagonetke i rebuse antičke Sfinge su nam pred nosom, moramo samo biti dovoljno prirodni i prizemni kako bi ih vidjeli. Što je drugo "Awaking" nego jednostavno, fizičko otvaranje zatvorenih očiju? Ili svjetionik koji je "Salvation" za izgubljene na moru?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više