Search

U četvrtak se u Dubrovniku otvara izložba Zlatana Vehabovića

U četvrtak se u Dubrovniku otvara izložba Zlatana Vehabovića

"U olovno nebo"


Image: PR

Izložba jednog od najintrigantnijih slikara mlađe generacije u Hrvatskoj, Zlatana Vehabovića "U Olovno nebo", kojom će se umjetnik premijerno predstaviti dubrovačkoj publici, bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 25. travnja u 20 sati.

U četvrtak se u Dubrovniku otvara izložba Zlatana Vehabovića (фото 1)

Izložba kojom kuriraju ravnatelj splitske Galerije umjetnina Branko Franceschi i povjesničarka umjetnosti, Jelena Tamindžija predstavit će specifičan i sugestivan umjetnikov imaginarij, koji nas, kako sam Franceschi zapisuje "sučeljava s egzotičnim lokacijama, emanira osjećaj prirodnog i nepreglednog prostranstva čije su dimenzije i sile daleko superiorne čovjeku i njegovim konstrukcijama". Slike na izložbi nastaju kao izravna reakcija na Vehabovićevo jednomjesečno sudjelovanje 2016. godine na umjetničkoj rezidenciji The Arctic Circle, istoimene američko-nizozemske nevladine organizacije sa sjedištem u Brooklynu. Mjesto započinjanja rezidencije je otočje Svalbard, smješteno između Norveške i Sjevernog pola. U najvećem naselju na otoku - gradiću Longyearbyen, koji broji tek dvije tisuće stanovnika, ekspedicija se ukrcala na 30-metarski jedrenjak Antigua te je sljedeća tri tjedna krstarila zapadnim arhipelagom otočja, penjući se sjeverno prema polarnoj kapi. 

Slike nastale kao izravna reakcija na proživljeno iskustvo boravka na rubnim, sjevernim područjima premijerno su se izlagale na izložbi Tamno bijela zemlja u Umjetničkom paviljonu 2018., a ciklus stvoren nakon rezidencijalnog programa i same refleksije proživljenog jasna je kritička referenca na opasnost koju donose geopolitičke manipulacije, akcije, trumpovska negiranja jasnih činjenica, ali i namjerne inercije sustava i nesustavne koordinacije ujedinjene svjetske politike.

U četvrtak se u Dubrovniku otvara izložba Zlatana Vehabovića (фото 2)

Izložba u Dubrovniku bit će nadopunjena fotografskom dokumentacijom snimljenom tijekom rezidencije, kao i kolaži fotografija, svjedočeći o ukradenim refleksivnim trenutcima sudionika rezidencije i njihova odnosa prema okolini. Izložba "U olovno nebo", koja prevodi goruća pitanja sadašnjice, postavlja pred publiku teret nasljeđa čovjekova razornog djelovanja na pojedinca, pasivnog individualca zaglušenog od neprestane kakofonije svijeta, naglašavajući važnost postavljanja pitanja o našem djelovanju, ali i potrebe osvještavanja razmjera problema i poduzimanju konkretnih nadnacionalnih koraka.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 9. lipnja 2019, a nakon otvorenja izložbe, u subotu, 27. travnja s početkom u 10 sati bit će organiziran i Artist Talk s umjetnikom, kustosicom, promotoricom i kulturnom menadžericom Vanjom Žanko koja radi kao asistentica islandskog umjetnika Olafura Eliassona u njegovom kultnom berlinskom studiju te kustosicom izložbe, Jelenom Tamindžijom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više