Search

U galeriji Kranjčar vas očekuje zanimljiva izložba \"Autopsija\"

U galeriji Kranjčar vas očekuje zanimljiva izložba "Autopsija"

Tekst: BURO.


Image: Juraj Vuglač

Izložba "Autopsija", autora Ivana Buvinića, tematizira njegovo suočavanje s osobnim iskustvom traume te propituje ulogu fotografije i njene (ne)mogućnosti reprezentacije traumatskih događaja i njihovih posljedica na pojedinca.

Kustos izložbe, Leopold Rupnik, u predgovoru kataloga zapisao je: „Baš kao što je i proces prihvaćanja traume svojevrsna potraga u svijesti osobe za afirmacijom svoje traume te potragom za svojim identitetom poslije traume, tako su i objekti na fotografijama autora uobličeni kao dokazni materijali koje je potrebno potanko istražiti da bi se postavili oči u oči s traumom koja se odvila u prošlosti. No, na stolu izloženi predmeti nisu jedini akteri koji komuniciraju zbivanje traumatičnog doživljaja u obiteljskom domu – odsutnost ljudskosti, manjak interakcije predmeta s njihovom okolinom, osjećaj neizvjesnosti koji se stvara kroz smišljeno pročišćene predočene predmete koji u koloritu sadrže natruhe trulog žutila i time doprinose općoj atmosferi zazora i ambivalentnoj prirodi prizora. Buvinić se kroz izložene fotografske radove ogoljava, na stol postavlja i fragmente svog življenog iskustva i time potiče dijalog o ranjivosti i konfuznosti koju ostavljaju nemili događaji iz prošlosti. Svojim radom, autentičnošću i otvorenim pristupom autor daje i svoj doprinos destigmatizaciji i reprezentaciji teme obiteljskog nasilja u široj javnosti."

U galeriji Kranjčar vas očekuje zanimljiva izložba "Autopsija" (фото 1)

Autor izložbe, Ivan Buvinić, u izjavi o radu navodi: "Obiteljski stol, na simboličkoj razini, za mene predstavlja mjesto koje svjedoči o dinamici ljudskih odnosa unutar obitelji te ga na konceptualnoj razini uspoređujem sa stolom na kojem se vrši autopsija. Reminiscencijom događaja obilježenih traumom, kao i naknadnim konstruiranjem situacija iz osobne prošlosti, forenzički pristupam svakodnevnim predmetima kao prema svjedocima koji su utjecali na izgradnju mojeg identiteta. Na taj način otvaram prostor imaginacije i mogućnost promjene percepcije obiteljskog doma."

U galeriji Kranjčar vas očekuje zanimljiva izložba "Autopsija" (фото 2)

Izložba Ivana Buvinića organizirana je kao izdvojeni dio ispitne izložbe studenata 1. godine diplomskog studija fotografije na Odsjeku snimanja, te kao završni projekt Ante Pijace iz kolegija Produkcija kazališnih projekata na 3. godini preddiplomskog studija Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U galeriji Kranjčar vas očekuje zanimljiva izložba "Autopsija" (фото 3)

U subotu, 18. rujna 2021. godine u 11 sati održat će se vodstvo izložbom za sve zainteresirane uz pratnju autora Ivana Buvinića i nezavisnog kustosa Leopolda Rupnika. Izložbu je moguće pogledati od 14. do 21. rujna 2021. godine od ponedjeljka do petka od 11 do 19 sati te subotom od 11 do 14 sati u prostorima galerije, uz pridržavanje svih aktualnih COVID-19 mjer

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više