Search

U Londonu se proteklog vikenda događao pravi vizualni spektal na katedrali sv. Pavla

U Londonu se proteklog vikenda događao pravi vizualni spektal na katedrali sv. Pavla

Projekcija rada Williama Blakea

Tekst: T.K.


Image: Tate Britain press / Alex Wojcik

Prošli vikend u Londonu protekao je u znaku impresivne vizualne atrakcije koja se mogla doživjeti na kupoli katedrale sv. Pavla. Jedna od najpoznatijih i najimpresivnijih londonskih lokacija, ujedno prva katedrala engleske protestantske crkve (Anglikanske crkve) i druga crkva po dužini na svijetu (141,10 metara), odmah iza crkve sv. Petra u Rimu, postala je platno za posljednji rad britanskog slikara, grafičara i književnika Williama Blakea. To je bila svojevrsna nadogradnja velikoj izložbi posvećenoj životu i radu ovog majstora britanskog slikarstva koja u muzeju Tate Britain traje sve do 2. veljače 2020. S preko 300 originalnih radova koji uključuju vodene boje, slike i printeve samoukog umjetnika , ovo je najveća proslava njegovog rada u posljednji 20 godina, a kustosi su njegov rad željeli približiti publici 21. stoljeća.

William Blake, "The Ancient of Days" 1827., Withworth University of Manchester, projekcija Tate Britain, foto Alex Wojcik

Kako bi u toj velikoj maniri proslavili 262. rođendan Williama Blakea, Tate je u suradnji s katedralom sv. Pavla osmislio projekciju njegovog posljednjeg rada "Ancient of Days" na kupoli na samom vrhu impresivne građevine. Projekcija se mogla vidjeti u večernjim satima od četvrtka do nedjelje, i izgledala je vrlo impresivno. Blake je oduvijek imao ambiciju prezentirati svoj rad na visokoj razini i velikim površinama, a umjetnik koji je preminuo još davne 1827., danas bi vjerojatno bio itekako ponosan. Kupola katedrale sv. Pavla bila je logičan izbor za projekciju s obzirom na to da se Blake u svojim pjesmama i slikarskom opusu često motivima referirao na religiju.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više