Search

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu

Tekst: BURO.


Već smo se naveliko počeli radovati otvaranjima granica širom Europe i šire, i tko o čemu - mi o listama putovanja. Naravno da je Pariz jedan od onih gradova koji se tu nalazi i u koji se gotovo hodočasnički ide kad god se ukaže prilika, a tim povodom nas je vijest o novom muzeju koji se otvorio usprkos činjenici da su se muzeji prošle godine mahom zatvarali, a ne otvarali, itekako obradovala. U pitanju je privatni muzej, u prelijepoj povijesnoj zgradi, a evo što sve znamo o novoj instituciji na kulturnoj mapi Europe i svijeta.

Gdje se nalazi novi muzej?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu (фото 1)

S lokacijom u samom centru Pariza, prilično je izvjesno da će biti u pitanju muzej koji se ne zaobilazi. Bourse de Commerce je zgrada iz 18. stoljeća koja je nakon tri godine renoviranja konačno otvorila vrata za posjetioce. Iza ovog projekta stoji François Pinault francuski milijarder, biznismen i osnivač Kering grupe pod čijim okriljem su modni brendovi kao što su Gucci i Balenciaga. Sama zgrada je izgrađena 1767. godine i bila je mjesto trgovine kukuruzom, nakon čega je pretvorena u zgradu burze 1885. Velikom renovacijom iz 1886. koju potpisuje Henri Blondel dodani su korintski stupovi na fasadi i mural koji oslikava trgovinu između pet kontinenata svijeta, a koji se nalazi u kupoli.

Što će sve biti izloženo?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu (фото 2)

U glavnom opisu muzeja piše da je “posvećen suvremenoj umjetnosti iz perspektive kolekcionara”. To stvarno možda i jest najbolji opis prostora, jer će rekonstruirani Bourse de Commerce biti novi dom ogromne kolekcije koja broji 10.000 radova gotovo 400 umjetnika, i podrazumijeva slike, skulpture, fotografije, audio radove, instalacije, i performanse. François Pinault već godinama radi na svojoj kolekciji koja uključuje radove umjetnika sa svih krajeva svijeta, različitih generacija, nacionalnosti, estetike... Njegova kolekcija je zaista pandan nekoj muzejskoj, stoga i zaslužuje da ima novi prostor. Pinault je počeo s kolekcionarstvom 60-ih godina i nastavio do današnjih dana, i njegova kolekcija na nevjerojatan način predstavlja pregled najznačajnijih art trendova, pravaca, ideja i perspektiva u posljednjih 60 godina. Prostor će biti dostupan svima i otvara se s idejom da se svim ljubiteljima umjetnosti ponudi novo mjesto za okupljanje i uživanje u njoj. U skladu s tim, ovaj muzej će imati izuzetno bogat prateći program koji podrazumijeva konferencije, filmske večeri, koncerte, performanse, vođene ture, radionice i sve ostale oblike aktivnosti koji bi umjetnost učinili još dostupnijom svima.

tKo je radio rekonstrukciju?

Rekonstrukcija je trajala tri godine, a glavni arhitekt zadužen za novi izgled prostora je Tadao Ando. Njegova intervencija nije narušila autentični izgled prostora ali ga je osuvremenila i jedan od glavnih elemenata koje je dodao je cilindrični betonski zid visok 9 metara koji je smješten usred centralnog kružnog prostora. Tako nešto je i bilo očekivano budući da je Ando poznat po "genijalnoj upotrebi betona", a on sam za projekt kaže da je odlučio da prostor osuvremeni tako što će na savjestan način, i s puno poštovanja ubaciti novi prostor između starih zidova. Tako nije izmijenio prostor koji je od povijesne i kulturne važnosti, ali ga je prilagodio suvremenim potrebama i tendencijama i novi Bourse de Commerce sada ima 10 izložbenih prostora, auditorij, studio za zvuk i prostore za medijaciju.

Kakve veze sa svime imaju Ronan i Erwan Bouroullec?

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu (фото 3)

Očekivano, zaduženi su za dizajn. Poznati francuski dizajn dvojac Ronan i Erwan su izradili sav namještaj za novu zgradu, s posebnim naglaskom na restoran koji se nalazi na trećem katu. Kombinirali su željezo i druge vrste metala s led svjetlima, a s istim tim elementima su i izašli iz prostora u njegovu okolinu. Tako je prostor oko zgrade ispunjen minimalističkim klupama od mesinga, a mnogo sličnih elemenata nalazi se i u otvorenom prostoru koji je također izlagački.

U Parizu je otvoren fantastičan novi muzej. Evo što sve znamo o njemu (фото 4)

Leave a comment

više