Search

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina

Crveni potplati ispunili su muzej Palais de la Porte Dorée

Tekst: D.M.


Image: Christian Louboutin

Tiffany plava, Dior siva i - Louboutin crvena! Neke su boje obilježile stvaralaštvo dizajnera, a otkako je 1991. godine osnovao svoju kompaniju, francuski postolar Christian Louboutin pretvorio je svoje ime i prepoznatljivi crveni potplat u oličenje elegancije i seksepila. Ni na čije iznenađenje opus francuskog obućara dug gotovo tri desetljeća postao je tema retrospektivne izložbe u muzeju Palais de la Porte Dorée u Parizu pod nazivom "Christian Louboutin: Exhibition(niste)".

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina (фото 1)

Za ekskluzivno otvorenje izložbe fasadu poznatog pariškog muzeja prekrilo je crveno svjetlo, na zidove interijera Louboutin je ispisao imena svih modela cipela koje je izradio, a prozore dao oslikati ilustracijama modela koji definiraju estetiku brenda. U dvoranama se mogu naći neke od njegovih najčuvenijih kreacija uključujući cipele od riblje kože, gležnjače sa šiljcima i salonke Pigalle, koje nose ime omiljene pariške četvrti kreatora, izložene uz instalaciju znaka zabrane koji je prije 16 godina i inspirirao Louboutina na kreiranje legendarnog modela. Fascinacija Parizom postoji još od djetinjstva kad je dizajner zalazio u poznati muzej, koji sada čuva njegova djela, i zaljubio se u njegovu arhitekturu i ornamente. To je bio jedan od prvih utjecaja na njegovu estetiku, a mnoge je elemente uklopio u svoje kreacije.

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina (фото 2)

Retrospektiva, doduše, nije samo puko prisjećanje na povijest upečatljivog potplata, već Louboutinova izjava ljubavi prema struci i prozor u njegov proces stvaranja. Dizajner je također odao počast svojim uzorima kao što su Pierre Hardy i Rober Vivier, izložio inspirativna djela iz raznih razdoblja od renesanse iz 16. stoljeća do pop arta šezdesetih godina 20. stoljeća.

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina (фото 3)

Na izložbi je po prvi put prikazana i instalacija britanskog tandema Whitaker i Malem. Lutke izrađene po kalupu tijela francuske pjevačice i glumice Arielle Dombasle presvučene su kožom u svim nude tonovima – od najsvjetlijeg do najtamnijeg - baš kao Louboutinova capsule kolekcija "Nudes" iz 2013. kojom je redefinirao značenje same riječi u modnom vokabularu proširivši ga s par bež nijansi na puno širi spektar tonova svih boja kože.

U sklopu pariškog Tjedna mode otvorena je retrospektiva velikana dizajna obuće Christiana Louboutina (фото 4)

Izložba je za javnost otvorena u sklopu pariškog Tjedna mode od 26. veljače, a zatvara se 26. srpnja 2020.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više