Search

U Zagreb stižu djela poznatog francuskog street art umjetnika

U Zagreb stižu djela poznatog francuskog street art umjetnika

Izložba Street art 2.0. u sklopu Rendez-vous festivala


Image: PR,
buro24/7 arhiva

U Galeriji Klovićevi dvori otvara se odlična izložba 26. rujna, u Bijeloj noći (Nuit Blanche; večeri posvećenoj umjetnosti koja će obuhvaćati događanja diljem Zagreba), a moći će se pogledati do 29. studenoga. Jedan od umjetnika čija ćemo djela vidjeti je i poznati Francuz JR

Velika izložba Street art 2.0: Inovacija u srcu pokreta posvećena je novim kodovima i praksama te discipline te fokus stavlja na moguće oblike i funkcije koje bi ulična umjetnost mogla preuzeti u budućnosti. Nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezinog začetka do 2000. godine putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata. Ova disciplina razvija se već 45 godina, od prvog izuma boje u spreju do pojave weba i digitalizacije. Konstantno inovativni, ovi umjetnici smišljaju i nude nove oblike ekspresije u javnom prostoru i interakcije s publikom. Osim bojama u spreju, šablonama i kistovima, koriste se olovkama i digitalnim kamerama, video projektorima, ploterima i QR kodovima kako bi stvorili hibridne radove koji su „izloženi" u urbanom prostoru, ali i pametnim telefonima, kompjutorima i tabletima.

U Zagreb stižu djela poznatog francuskog street art umjetnika (фото 1)

Tako će u galeriji Klovićevi dvori biti predstavljeni radovi umjetnika svjetskog renomea Isaaca Cordala, Kolektiva Truly, Zeusa, Slinkachua, Rona Englisha, Shepharda Faireya, JR-a i drugih. Putem triju radionica posjetitelji će imati mogućnost i sami se okušati u uličnoj umjetnosti. Tako će se moći pogledati instalacija Water Light Graffiti Antonina Fourneaua, u kojoj je dovoljno ovlažiti zid kako bi se upalile led lampe od kojih je sazdan. Ističe se i Picturae koji omogućuje izradu grafita u digitalnom obliku. Pruža idealnu priliku za sve koji sanjaju o izradi vlastitog grafita jer se pomoću spreja spojenog na projektor vrlo vjerno mogu ispisati grafiti, uz tehničke opcije kao što su biranje podloga i šablona. Ove jedinstvene kreacije odmah je moguće objaviti na društvenim mrežama.

U Zagreb stižu djela poznatog francuskog street art umjetnika (фото 2)

Na izložbi će biti izložen i rad portugalskog umjetnika Vhilsa koji „oslikava" trošna pročelja zgrada tako da od postojećih slojeva žbuke, boje i cigle stvara nevjerojatne figurativne prizore. Osim na izložbi, umjetnik će se predstaviti i radom na jednoj od zagrebačkih fasada.

U Zagreb stižu djela poznatog francuskog street art umjetnika (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više