Search

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo

Michael Pederson ovih će dana na zagrebačkim ulicama predstaviti svoje minijature

Tekst: Lidija Lončarić


Image: Okolo,
Michael Pederson

Ovog vikenda u Zagrebu kreće projekt Okolo, onaj koji nas je prošle godine oduševio genijalnim street art instalacijama u skrivenim kutevima centra grada. Sjećate li se grafita zagrebačke kumice s placa na stepenicama tržnice Dolac ili pak crvenog tepiha u prolazu koji vodi na Gornji grad, ove godine mogla bi vas oduševiti činjenica da su organizatori projekt digli na još jednu višu razinu pa tako u metropolu dovode umjetnike iz cijelog svijeta koji će 25 odabranih lokacija u centru grada predstaviti sasvim drugačiju umjetnost.

Od 17. kolovoza do 1. rujna očekuju nas manje i veće umjetničke priče, a već ove subote, 17. kolovoza, na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici i Margaretskoj ulici među prvima moći ćete pogledati kroz objektiv najvećeg domaćeg fotografa Toše Dabca, zaljuljati se u skrivenom prolazu između Bakačeve i Cesarčeve ulice, a tu su i zanimljivi jumbo plakati, biljke koje rastu iz betona i pregršt drugih, sjajnih instalacija.

 

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo (фото 1)

 

Jedan od umjetnika koji će svoje brilijantne radove izlagati u sklopu projekta Okolo dolazi iz Australije i svima zainteresiranima predstavit će minijature koje dovitljivošću i kreativnošću savršeno prikazuju današnji svijet. Njegovo je ime Michael Pederson, uličnom umjetnosti bavi se od 2013. godine i prva stvar koju nam je otkrio u kratkom razgovoru jest kako se iznimno veseli drugom izdanju projekta Okolo.

Ono što Michaela Pedersona izdvaja od ostatka ovogodišnje umjetničke postave jest način i prezentacija vlastitih umjetničkih instalacija. Pederson je, naime, kreativac koji se bavi stvaranjem minijatura, a otkrio nam je i kako većina njegovih djela nastaje u svakodnevnim situacijama poput šetnje ili vožnje određenim mjestima. Ponekad ga zaintrigiraju i lokacije ili objekti koje u tim lutanjima gradom pronalazi, a ponekad ga ideja koju stvori u glavi jednostavno odvede do lokacije na kojoj zatim izlaže svoju umjetnost. Sve je započelo kada je dio svojih tekstualnih radova izložio u jednoj od galerija prije nekoliko godina, a u sklopu iste jedan je primjerak postavio i ispred galerije. Upravo je ta instalacija privukla najviše pažnje te se ovaj Australac baš tada odlučio okrenuti urbanim intervencijama.

"Moje će umjetničke instalacije biti postavljene na manjim i skrivenim lokacijama u gradu što će, nadam se, ljudima dati povoda da istraže centar Zagreba i pronađu ih. Također, nadam se da će biti ugodno iznenađeni, pa čak i zaintrigirani kada ih napokon ugledaju”, rekao nam je Australac.

 

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo (фото 2)

 

Pedersonu će ovo biti prvi posjet Zagrebu, no kaže kako je do sada čuo samo lijepe stvari o Hrvatskoj te se iznimno veseli dolasku i postavljanju izložbe. Smatra kako će, upravo zato što su njegove instalacije minijaturne, stvoriti sjajan kontrast ostatku umjetničkih djela koja ćemo ovih dana moći pronaći na ulicama Zagreba.

"Veselim se istraživanju grada i lokacija na kojima bih mogao postaviti svoje instalacije, ali i prikupljanju nove inspiracije na mjestima na kojima do sada još nisam bio", dodao je umjetnik.

Do sada je imao prilike izlagati u Hong Kongu i Chicagu, a najavio nam je i jednu sasvim posebnu izložbu u veljači. Naime, svoje će radove pod skupnim nazivom "Miracles" izložiti u muzeju Catharjneconvent u Nizozemskoj. Čini li vam se to ipak malo predaleko, nikako nemojte propustiti ovogodišnji Okolo festival. Priznajemo, i sami se poprilično veselimo ovom, potpuno drugačijem doživljaju umjetnosti na domaćem terenu.

 

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo (фото 3)

 

U Zagrebu kreće projekt Okolo, razgovarali smo s genijalnim umjetnikom iz Australije čijim se minijaturama posebno veselimo (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više