Search

Žudite za dodirom? Ova umjetnica je izumila futuristički survival kit koji pruža utjehu

Žudite za dodirom? Ova umjetnica je izumila futuristički survival kit koji pruža utjehu

U sklopu projekta Future Survival Kit

Tekst: D.D.


Image: Lucy McRae (Scottie Cameron)

Losanđeleška umjetnica Lucy McRae u sklopu projekta Future Survival Kit, u kojem predstavlja alate za preživljavanje budućnosti koje je nadahnula naša ovisnost o tehnologiji, osmislila je i Compression Carpet, namijenjen za sve one koji žude za zagrljajem. Riječ je, naime, o nekoliko uređaja koji su dizajnirani da oponašaju ljudski zagrljaj i pozitivne efekte koje isti prouzrokuje. Potrebne su, ipak, dvije osobe za upravljanje Compression Carpetom, od kojih se jedna smješta u udobnost bublastih jastuka koji stišću tijelo, dok druga  okreće polugu kako bi se pritisak pojačao.

Žudite za dodirom? Ova umjetnica je izumila futuristički survival kit koji pruža utjehu (фото 1)

Ovim je projektom američka kreativka htjela naglasiti ljudsku potrebu za kontaktom koji se u posljednjih nekoliko godina ostvaruje u digitalnom svijetu. Danas je, pak, više nego ikad naglašena potreba za socijalnom distancom, te ovakvi uređaji, koji pružaju utjehu, pokazuju prednost tehnologije u teškim vremenima. No, ovisnost o istoj te "kriza dodira", kako McRae na svojoj stranici naziva pošast današnjeg doba, nešto je ćemo ne smijemo podleći. Svoj izum zato naziva protuotrovom, čak i za svijet kada će mehanički dodir, umjesto fizičkog kontakta s ljudima, postati solucija.

Žudite za dodirom? Ova umjetnica je izumila futuristički survival kit koji pruža utjehu (фото 2)

Naša nas ovisnost o tehnologiji, smatra, ne smije odvesti odvajanja, a ako se to i dogodi, Compression Carpet je osmišljen da pruži iluziju ljudskog dodira. Baš su zato uređaj i jastuci predstavljeni u neutralnim bojama, kako bi podsjećali na kožu. Djelo je predstavljeno na izložbi u San Franciscu u sklopu događanja "Festival of The Impossible", koje istražuje buduću vezu između ljudi i uređaja. Rad se može pogledati na službenoj stranici umjetnice na kojoj se može i predbilježiti za narudžbu ovog zanimljivog uređaja.

Leave a comment

više