Search

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom

Tekst: Tina Kovačiček


Nema sumnje, jesen je već na vratima i pokucala je dvaput. Dok polako vadimo zimsku odjeću, a ljetnu spremamo na dno ormara, još uvijek su temperature dovoljno ugodne za duge šetnje gradom. Ako se uskoro zateknete u jednoj takvoj Zagrebom, razmislite o dobroj izložbi kojom možete šetnju učiniti zabavnijom. Ove su nam na vrhu liste i neće trajati vječno, zato uhvatite ljetni dan i požurite pogledati jednu od ovih izložbi.

Matija Čop: Proces

Do kada? 20.10.2020.

Gdje? HDD galerija

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 1)

Izložba “Proces” modnog dizajnera i medijskog umjetnika Matije Čopa, nastala je slijedom njegovog eksperimentalnog istraživačkog procesa započetog tijekom studija na Royal College of Art u Londonu. Potaknut specifičnim intermedijskim načelima edukacije na toj uglednoj umjetničkoj instituciji, Čop iskoračuje iz konvencionalnog modnog jezika i diskursa, ne kako bi ga negirao, nego kako bi ga transformirao koristeći druga sredstva, poput fotografije, skulpture, videa, performansa, grafičkog dizajna itd. Izložba okuplja u jednu povezanu cjelinu vizualnu i tekstualnu dokumentaciju, video, zvuk i objekte proistekle iz tog istraživačkog procesa. Kustosica izložbe je Tamara Christ.

Renata Poljak: Porvenir

Gdje? Galerija Kranjčar

Do kada? 20.10.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 2)

Izložbeni rad Renate Poljak pod imenom “Porvenir” se osim središnje projekcije filma istog naslova sastoji od neonske instalacije, light boxova, fotokolaža i video instalacije. Renata kroz različite medije istražuje varijacije istog motiva, a ono što ćete zateći u galeriji je zanimljiva vizualna priča za sva osjetila. Sve ono što ćete vidjeti, čuti i osjetiti u galerijskom prostoru postaje jedna cjelina odnosno jedan rad.

Fabian Anselm Orasch: Future archaeology – povratak s Mjeseca

Gdje? MSU Zagreb

Do kada? 25.10.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 3)

Izložba berlinskog vizualnog umjetnika Fabiana Anselma Orascha u središnjem fokusu ima umjetnikovo preispitivanje perceptivnih pomaka s kojima se neprestano susreće u okolini koja ga okružuje. Orasch u sklopu ove zagrebačke pokazuje nove kiparske radove, instalacije i objekte, a posjetitelj izložbe će se suočiti s komadom bijelog, hrapavog mjesečevog krajolika koji sažima različite perspektive u formi tableaua. Orasch i u drugim radovima hotimice koristi tehniku raspršivanja gipsa stvarajući zanimljiv krajolik za promatranje. U svakom slučaju zanimljiv je ovo doticaj s berlinskom umjetničkom scenom u sklopu koje djeluje Fabian.

Zlatko Keser: Monografska izložba

Gdje: Galerija Klovićevi dvori

Do kad? 31.10.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 4)

Velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera nastavlja niz prethodnih izložbi iz ciklusa Moderni klasici, kao što su izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te prošlogodišnja, velika izložba slikara Mersada Berbera. U sklopu izložbe možete vidjeti djela iz 70-ih godina prošloga stoljeća, a najzastupljenija su ona s kraja 80-ih godina do recentnih djela iz 2020. godine, u kojima se umjetnik intenzivno bavi istraživanjima ljudskih, imaginarnih ili stvarna lica, ili osoba.

Jubilarni 35. Salon mladih: "Millennial"

Gdje? HDLU, Meštrovićev paviljon

Kada? 21.10.2020. - 06.12.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 5)

Prema koncepciji kustosice Nike Šimičić, ovogodišnji Salon mladih bavi se generacijom milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji. Istaknuto je da se jubilarno 35. izdanje, pored Meštrovićeva paviljona, širi na još pet lokacija. Tako će se izložba "Situacija" kustosice Anite Ruso moći razgledati u Galeriji Forum, Galeriji Canvas i prostoru kreacije Urania. Također, izložba "Venientes" moći će se razgledati u Galeriji Šira u organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a dio programa održat će se i u prostoru tvrtke Ortoforma. Salon će obuhvatiti više od stotinu mladih umjetnika koji djeluju u mediju slikarstva, kiparstva, grafike, instalacije, multimedije, performansa, fotografije, videa i filma.

Svjetlan Junaković: Breaking news

Gdje? Muzej za umjetnost i obrt

Do kada? 18.10.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 6)

Izložba „Breaking news“ međunarodno nagrađivanog hrvatskog ilustratora i akademskog kipara Svjetlana Junakovića predstavlja radove nastale kroz razdoblje od 2016. do 2019. godine. Skulptura je umjetnikov izvorni medij stoga „Breaking news“ predstavlja nekoliko serija skulptura, od zidnih do monumentalnih slobodnostojećih te statueta. Najveća skulptura na izložbi je visoka dva metra i šest centimetara te ima oko stotinu kilograma. Riječ je o skulpturi naziva «Šampion lake» kategorije u oslikanoj terakoti tetoviranog tijela.

Izložba karikatura

Gdje? Galerija Zvonimir

Do kada? 23.10.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 7)

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, pa tako i izložbe karikatura koje su se trebale dogoditi tijekom posljednjih mjeseci, to ne vrijedi za izložbu članova Hrvatskog društva karikaturista. Na Godišnjoj izložbi karikatura članova HDK društvo kao i uvijek koristi priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate široj hrvatskoj javnosti koji objavljuju karikature u lokalnim listovima ili vrijedno skupljaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature. U sklopu ove izložbe možete pogledati čak 140 radova.

MEŠTART: Martina Miholić – Archeology of Archetypes

Gdje? Atelijer Meštrović

Do kada? 31.12.2020.

Umjetničke izložbe idealne za nadopuniti jesensku šetnju Zagrebom (фото 8)

Program MEŠTART započet je 2009. godine, a cilj mu je aktualiziranje i novo čitanje opusa Ivana Meštrovića kroz oči suvremenih umjetničkih izričaja. Autorica koncepta je kustosica Barbara Vujanović koja je ovog puta pozvala multimedijalnu umjetnicu Martinu Miholić. Ona je ovog puta dala zanimljivo viđenje usporedbe alata koje je Meštrović koristio za izradu skulptura onda, s onima koje muškarci i žene koriste danas za modeliranje svojih tijela. Moderne instalacije tako su izložene uz bok nekim od najčuvenijih Meštrovićevih skulptura.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više