Search

Umjetnički paviljon donosi još jednu sjajnu izložbu: Emanuel Vidović

Umjetnički paviljon donosi još jednu sjajnu izložbu: Emanuel Vidović

Prva velika izložba nakon 30 godina


Image: PR,
screenshot

Emanuel Vidović jedno je od najvećih imena hrvatske umjetnosti, a ove godine se povod 150 godina od njegova rođenja i 65 godina od njegove smrti u Umjetničkom paviljonu održava njegova najveća izložba još od 1987...

Ove godine se nakon dugih 30 godina Vidović prikazuje u svome punom sjaju sa svojim najboljim djelima, a izložba će se fokusirati na nekoliko elemenata njegova stvaralaštva: s osobitom pozornošću prema dijelu ranijega razdoblja (napose od 1898. do 1921); zatim u razdoblju priprema za prijelaz na motiviku i tematiku interijera i mrtvih priroda i, na kraju, na same interijere crkava i atelijera (1936–1942), kao i mrtve prirode (1938-1952) i nekoliko po sjećanju naslikanih trogirskih krajolika. Autor izložbe je Igor Zidić koji u središte stavlja prijelaz s ranoga realizma i njegovu transformaciju u simbolističko-divizionistički rukopis te postimpresionistički intimizam, koje i u svijetu možemo vidjeti u stvaralaštvu njegova naraštaja (Bounard, Vuillard, Puy, Lagrade, donekle Manguin).

Ovom prilikom izostavit će se brojni sitni radovi, skice i pripremni formati, a pozornost će se, u prigodi velikih obljetnica, usredotočiti na remek-djela naznačenih razdoblja, tj. na ono što bi moglo izazvati novo zanimanje za njegovo djelo kako u Hrvatskoj pa tako i u Europi. Izložbu Umjetnički paviljon u nadolazećim godinama namjerava prezentirati i u Francuskoj. Na izložbi će biti pokazan i niz izvanrednih, u hrvatskoj umjetnost još nepoznatih slikarovih kapitalnih ostvarenja. Izložba će obuhvatiti oko 120 djela, a realizirat će se u suradnji/suorganizaciji/ s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom Emanuel Vidović. Velika djela ovog hrvatskog velikana nemojte propustiti vidjeti od 24. ožujka do 13. svibnja ove godine. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više