Search

Umjetničko djelo u JPEG formatu prodano za 69.3 milijuna dolara... Kuda ide svijet digitalne umjetnosti?

Umjetničko djelo u JPEG formatu prodano za 69.3 milijuna dolara... Kuda ide svijet digitalne umjetnosti?

Tekst: BURO.


Ovaj će ožujak, točnije 11. ožujka, svijet umjetnosti pamtiti kao izuzetno važan datum, a negdje 2105. godine, kada se budu u povijesti umjetnosti učili ti neobični dani, sigurno je da će biti označeni crvenom bojom kao prekretnica. To je dan kad je Beeple ili Mike Winkelmann na Twitteru objavio "Holy f * ck", što je vjerojatno jedino što možete reći kad Christie's proda vaš rad za gotovo 70 milijuna dolara. Riječ je o digitalnom kolažu “Everydays: The First 5000 Days” koji kombinira djela koja su svakodnevno nastajala u posljednjih 13 godina umjetnikova života. Istina, to je prilično impresivno i opsežno djelo, ali cijena koju je postigla još je impresivnija, posebno s obzirom na to da je to djelo koje ne postoji u fizičkom svijetu. Ovo je ujedno i rekord u digitalnoj umjetnosti, a ovakva zarada stavila je Winklemanna na treće mjesto najskupljih suvremenih živućih autora. Prije njega su Jeff Koons sa skulpturom "Zec" i David Hockney i slika “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures).”

Međutim, Beeple, iako ekstreman, definitivno nije izolirani slučaj umjetnika koji zarađuje novac od NFT radova. Samo dva tjedna ranije, Grimes je objavila 10 NFT umjetničkih djela na mrežnoj platformi Nifty Gateway, koja je trenutno najveće tržište za takva umjetnička djela. Serija pod nazivom WarNymph Collection Vol 1 autora Grimes x Mac prodana je za manje od 20 minuta i zaradila je 5,8 milijuna dolara, od čega je velik dio izdvojen kao donacija za ekološku inicijativu Carbon 180. Vratimo se malo unazad. Tjedan dana prije toga, RTFKT Studios, izbacio je drop virtualnih tenisica u suradnji s Fewociousom i uspio zaraditi 3,1 milijun dolara u samo pet minuta. NFT ne zaobilazi ni druge industrije, a nedavno je najavljeno da će Kings of Leon biti prvi bend koji će objaviti svoj novi album kao NFT, organizirajući tako koncerte i prodaju ulaznica. Čak je i Anna Sorokin (zvana Anna Delvey), odmah nakon izlaska iz zatvora, objavila da radi na novom NFT projektu. Stoga je sasvim prikladno postaviti pitanje koje svi postavljamo, a to je "o čemu se ovdje radi?". Kamo ide svijet umjetnosti?

Umjetničko djelo u JPEG formatu prodano za 69.3 milijuna dolara... Kuda ide svijet digitalne umjetnosti? (фото 1)

 

Za početak moramo razumjeti što mislimo kad kažemo NFT. NFT ili Non-Fungible-Token je u biti kriptovaluta, pa se tako i ponaša, ali za razliku od nekih prethodnih (Bitcoin, na primjer), nedjeljiva je i nezamjenjiva. Plus, vizualno je dovoljno upečatljiva da je možda bolje nazvati ju NFT stvaralaštvom ili jednostavnije NFT digitalnom imovinom. NFT može biti i video, slika, montaža, meme, sličica, kartica, predmet za igrice i služi za stvaranje unikatne digitalne imovine, što je veoma slično kao posjedovanje nekog fizičkog umjetničkog djela. NFT imovina se ne može okačiti na zid, jer je digitalnog karaktera, ali ima svoju vrijednost. Može se naći u mnogim industrijama ali zbog svoje prirode NFT tržište cvjeta u domeni umjetnosti i kolekcionarstva. Očigledno.

Paralela se može povući s elementima u digitalnom svijetu. U igrici “World of Warcraft” svaki igrač “ima” mnogo predmeta koje kupuje, oružja, odjeću, sve što mu je potrebno, međutim ako bismo deinstalirali sve, sve što imamo bismo i izgubili. Ako to probamo prebaciti u stvari svijet, stvari bi stajale ovako. Zamislite da, recimo, sva odjeća nekog brenda koju volite, nestane iz vaših ormara samo zato što se ta trgovina zatvorila. Upravo tako obično funkcionira naš posjed u digitalnom svijetu, što je, kada ga prebacimo u realni, prilično bezveze. No, tu na scenu stupa NFT gdje se recimo na Nifty platformi kupuju digitalni radovi, koje, iako su digitalni, možemo zaista posjedovati. Čudno zvuči ali takav rad je gotovo jednak Picassovoj slici u smislu da bi originalno platno bio NFT- jedinstven je, prvi svoje vrste, nedjeljiv. I naravno da je moguće napraviti kopije originala i prodavati ih u trgovinama širom svijeta, ali to nije original i nema istu vrijednost. Kao što ni cirkon nije dijamant. E pa, NFT je digitalna verzija upravo ove dinamike. Dokazuje porijeklo i ima vrijednost jer je naplativo kroz nedostatak istog.

 

Umjetničko djelo u JPEG formatu prodano za 69.3 milijuna dolara... Kuda ide svijet digitalne umjetnosti? (фото 2)

 

Nakon opće NFT pomutnje i nevjerojatnog uspjeha koji je Christie’s ostvario prodajući digitalni kolaž investitoru i kolekcionaru, rivalska aukcijska kuća Sotheby’s objavila je da razmatraju opciju da dozvole ponuđačima korištenje digitalne valute ne samo za digitalne radove nego čak i za kupovinu fizičkih radova, od printeva do Picassa. “Trenutno, postoji potražnja za korištenjem kriptovaluta za sve radove, pa zašto ne bismo to dozvolili ljudima? Možda ćemo primati kripto za slike, a consignore, savjetnike i prodavače plaćati u kešu, možda će i oni koji prodaju željeti kriptovalute također. To nas sve čeka”.

A s ovakvim aukcijskim kućama ukrcanim na kripto vlak, s imenima kao što je Damien Hirst koji kreira svoj NFT i svoju kriptovalutu i kaže da je to “najuzbudljiviji projekt na kojem je radio do sada” prilično je izvjesno da koračamo prema nekom novom svijetu. NFT manija će možda potrajati, možda će popustiti, ali je sasvim izvjesno da će transformirati način na koji konzumiramo umjetnost, kolekcioniramo, posjedujemo, izlažemo i stvaramo je.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više