Search

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji

Poljubac mira i umjetnosti

Image: Tammam Azzam

Umjetnost ima snagu pomicati granice i poslati snažnu poruku kada je to najpotrebnije...

Sirijski umjetnik Tammam Azzam pronašao je svoj način kojim se bori protiv nasilja i rata u Siriji, i svijetu općenito. Njegovi su radovi već odavno poznati javnosti, ali se u posljednje vrijeme ponovno vraćaju u centar zbivanja upravo zbog svoje aktualnosti. Ovaj umjetnik koristeći Photoshop svjetski poznata umjetnička djela smješta na zgrade uništene u ratnim bombardiranjima s idejom da skrene pozornost na izvanrednu situaciju u Siriji. Jedan od značajnijih radova, "Freedom Graffiti", prikazuje Klimtovo remek-djelo "Poljubac" obrađenu na spomenuti način na fasadu jedne od razorenih sirijskih zgrada. Dva prepoznatljiva lika na zlatnoj pozadini u intenzivnom ljubavnom zanosu fantastičan su simbol ljubavi koji se suprotstavlja ratnim razaranjima.

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji (фото 1)

Azzamovi radovi snažna su umjetnička poruka protiv rata te ukazuju na besmisao i apsurd ratnih razaranja. Ljepota umjetnosti topla je ruka spasa i nade svima onima koji se trenutno nalaze u teškoj situaciji. 

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji (фото 2)
"Izabrao sam ga kao simbol ljubavi jer je to pravi način iskazivanja ideje koja se metaforički nalazi iza ovog zida, iako ga je u potpunosti uništio rat", rekao je Azzam koji je napustio Siriju te otišao živjeti u Dubai. On je svojim djelovanjem koristio moć umjetnosti u buđenju svijesti ljudi koji zaista mogu pomoći ratom pogođenim zemljama. Ova su se djela mogla vidjeti u Banksyjevom Dismalandu, a cilj je bio upoznati svijet sa situacijom u Siriji i na drugačiji način prikazati strahote rata. 

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji (фото 3)

Umjetnička posveta ratnoj situaciji u Siriji (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više