Search

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza

Izložba "@Large"

Image: Buro247.ru

Umjetnik kojemu je zabranjeno putovati van granica Kine istražuje ljudska prava i slobodu izražavanja na američkoj zemlji

Izložba je organizirana na lokaciji koja šalje jasnu poruku svim promatračima - napuštene prostorije američkog zatvora Alcatraz pričaju pozadinsku priču umjetnikovog života i borbe za svoja, ali i tuđa prava. Ai Weiwei mnogo je puta bio zatvaran, nepravedno osuđivan, smještan u kućni pritvor te naposljetku zabranjivan diljem svoje rodne zemlje. No zato je njegov glas uspio izaći van granica Kine te progovoriti o temama slobode i zatvaranja. Napuštene zatvorske ćelije okružuju njegove najnovije instalacije pod skupnim nazivom @Large.

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza (фото 1)

Instalacija pod imenom "With Wind" predstavlja tradicionalnog papirnatog zmaja koji zatvoren između betonskih zidova ne može letjeti i postaje zatvorenik poput njegovog stvaratelja. Rad okružuju manje papirnate zmije koje istovremeno simboliziraju 30 država gdje se narušavaju prava čovjeka, a sve u bojama prirodne flore i faune čije su stanište pretvorili u najpoznatiji svjetski zatvor.

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza (фото 2)

U ćelijskom bloku gdje su živjeli zatvorenici, Weiwei je smjestio audioinstalaciju koja poziva na ulazak u 12 soba. U svakoj od njih, sjedeći na krevetu, čut ćete govore, poeziju i audio radove pojedinaca koji su proveli neko vrijeme u zatvoru zbog umjetničkog izražavanja svojih stavova.

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza (фото 3)

U Alcatrazu se nalazi sveukupno 7 radova Ai Weiweija čija je umjetnost na američkoj zemlji doživjela poseban tretman - nikome do sad nije bilo dopušteno izlagati u tim prostorima. Radovi su dobili posebno dopuštenje američke vlade što je prema riječima umjetnika samo dodalo vrijednost izložbi. "Sva ograničenja samo čine rad popularnijim što znači da ću efektivnije prenijeti svoju poruku", kaže Ai.

Izložba ostaje otvorena do 26. travnja sljedeće godine.

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza (фото 4)

Umjetnik Ai Weiwei izlaže u prostorijama napuštenog Alcatraza (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više