Search

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života

Ivan Blažetić Šumski


Image: Promo

Ilustrator, dizajner i muralist poveo nas je na trenutak u svoj magičan svijet stvaralaštva koji gradi još od ranog djetinjstva

Magistar likovne pedagogije, Ivan Blažetić, koji djeluje kroz medij ilustracije, svakodnevno pokušava dočarati teme fantastičnih krajobraza, lutanja nemirnog duha i nevinosti djetinje mašte. Ilustrator, dizajner i muralist poveo nas je na trenutak u svoj magičan svijet stvaralaštva koji gradi još od ranog djetinjstva. Velika ljubav prema kreativnom stvaralaštvu zarobila ga je odavno, a razlog njegove privrženosti istoj je taj što svijet odraslih često smatra besmislenim pa je kreirao svoj vlastiti koji je manje grub i iako je izmišljen, nije lažan.

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života (фото 1)

Stanja, obrise i teksture iz svojih ilustracija nerijetko prenosi i u prostor, bilo da se radi o keramičkim figurama, knjigama ili o skulpturama izvedenih od organskih materijala. Prošlo ljeto postavio je izložbu u inspirativnom prostoru crkvice svetog Stjepana u Labinu, gdje se redovito održavaju art kolonije, i istaknuo je da ga se najviše dojmio upravo oltar iznad kojeg je postavio jednu od svojih ilustriranih priča. Također je postavio instalaciju na jednom od najpoznatijih glazbenog festivala u Mađarskoj – Ozori, gdje je stvarao scenu i na taj način pridonio stvaranju energije samog događaja.

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života (фото 2)

"Izvan mjerila uspjeha koje nam određuje društvo poštujem mnoge ljude za koje mislim da su uspjeli u tome da ostanu autentični i slijede sebe radije nego da se poklone slabostima drugih. Život je čudo i pokreće me zahvalnost prema svemiru, prema tome što sam ovdje i mogu svjedočiti ovoj čudnovatoj stvarnosti, želim biti kotačić koji će svjesno raditi na prenošenju tog beskonačno čudnog svemira."

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života (фото 3)


Umjetničko ime Šumski zaradio je na račun svojih živopisnih radova, a trenutno se nalazi u Berlinu gdje je započeo jednu lijepu priču o kojoj nam još nije htio ništa otkriti. Sve ilustracije i murali koje je izradio sadrže poruku koju je poslao sam sebi, a neke od priča pokušavaju ga uvjeriti u to da se otvori životu i nastavi putovati prema vrijednostima koje društvo drži nerealnima, uvjeravajući svakog da ne može ništa promijeniti. Želja mu je kroz svoje radove motivirati druge da se pronađu i podijele sebe s drugima, a ne da žive zatvoreni u strahu jedni od drugih. Riječko kazalište lutaka godinu dana bilo je njegova adresa gdje je u obiteljskoj atmosferi naučio mnogo toga vezanog za lutkarstvo, animaciju te stekao uvid u priču iza kulisa. Snažna kazališna magija u predstavama više privlači nego crtež na papiru i želja mu je jednog dana osmisliti priču, glazbu, lutke i scenografiju za predstavu. Kao što je više puta istaknuo, svaki je rad priča za sebe, a svojim najvećim uspjehom dosad smatra odluku da slijedi magiju kao smisao života. "Rad koji je bio potreban za donošenje takve odluke je bio golem i težak, od te točke nadalje sve je lakše", izjavio je simpatični mladi umjetnik Šumski.

Umjetnik koji je odlučio slijediti magiju kao smisao života (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više