Search

Umjetnik koji je pojeo bananu vrijednu 150 000 dolara pozvao je publiku na gozbu u izložbi

Umjetnik koji je pojeo bananu vrijednu 150 000 dolara pozvao je publiku na gozbu u izložbi

Posjetitelji su jeli izložene namirnice

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Prisjetimo se, umjetnički svijet je otpratio staro desetljeće viralnom izložbom na Miami Art Baselu na kojoj je konceptualni rad, "Banana" Maurizia Cattelana postigao cijenu od 150 000 američkih dolara. Teško da ju je itko zaboravio s obzirom na to da je gotovo svatko tko je čuo za nju imao mišljenje, a performans umjetnik David Datuna je otišao toliko daleko da ju je čak pojeo.

"Ono si što jedeš", kažu. Ako bi prilikom ispitivanja istinitosti te stare poslovice kao primjer uzeli Datunu, dokazali bismo kako je to zaista tako. Performera je, čini se, ideja o proždiranju umjetnosti toliko očarala da je odlučio podijeliti taj užitak sa svima. Na interaktivnoj izložbi pod istim nazivom kao i performans u Miamiju, "Hungry Artist" (eng. gladni umjetnik) predstavila je razne namirnice iz supermarketa u Ca' d'Oro galeriji u New Yorku.

Plakat izložbe "Hungry Artist"

Datuna tvrdi da je svojim performansom u Miamiju pokazao "novi način komunikacije umjetnošću i napravio revoluciju svijesti", te primjećuje kako je "ono što nazivamo materijalizmom zapravo samo društveno kondicioniranje", što prevedeno s jezika umjetnika znači da nas želi podsjetiti kako je novac izmišljen koncept. Iako se umjetnička industrija bavi ovom temom još od prve polovice dvadesetog stoljeća, posljednji ju je put ovoliko promovirala još šezdesetih. Zanimljivo i tada je u središtu pozornosti bila banana - ona poznata Warholova banana koja je završila i na naslovnici albuma rock benda Velvet Underground.

Poput Cattelanove "Banane", svaki je primjerak s izložbe imati svoj certifikat originalnosti koji je stajao 450 dolara, a svi će prihodi otići institucijama koje se bave istraživanjem raka, piše portal The Art Newspaper.

Datuna je odabrao 33 namirnice i osobno vodio posjetitelje kroz izložbu, pretvarajući ih u umjetnička djela. Sudionici su konzumacijom namirnica izvodili performanse, to jest, stvarali umjetnost. Reprodukcija svakog artefakta prodaje se u tri primjerka s certifikatom o performansu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više