Search

Umjetnik prisutan na WeTransferu - novi projekt Marine Abramović

Umjetnik prisutan na WeTransferu - novi projekt Marine Abramović

Tekst: BURO.


Nakon što smo u prvim tjednima karantene uz kolekciju muzeja Rubin naučili kako bolje meditirati, kako pjevati i uz koje zvukove je najbolje opustiti se, sve uz vizuale iz muzejske zbirke, ove godine je očekivano da pređemo na novi nivo. Stari sustavi i klasična meditacija nakon godinu dana istosti više nemaju potrebnu snagu i učinak, pa trebamo nešto jače, nešto konceptualnije, nešto što će nas pozvati na krajnju prisutnost. Nešto poput metode Marine Abramović.

Očito je mnogo nas trenutno zaglavilo s istim osjećajima, pa je WeTransfer doista najavio ekskluzivnu suradnju s Marinom koja će trajati godinu dana.

Ako imate problema sa strpljenjem i dJeluje vam da slanje i primanje FILEOVA traje zauvIJek, onda je to već sasvim dobar i dovoljan razlog za vJežbanje prisutnosti i maksimalnog korišTenja trenutka, makar i onih provedenih pored ekrana PAKIRAJUĆI FILEOVE, a jedna od boljih osoba koju možete pitati za savJet na tom polju je defnitivno MArina.

I vrlo je moguće da vam sve zvuči pomalo zbunjujuće. I umjetnost i platforma za slanje datoteka i vježbanje mindfulnessa, i kakve veze sve sad to ima jedno s drugim. Bit će sigurno mnogo i onih koji će reći da nema te stvari od koje Marina ne može zaraditi pare. Ali ako malo bolje razmislite ovo partnerstvo nam je možda bilo i poprilično potrebno, a da nismo bili ni svjesni. U pitanju je digitalna manifestacija Marinine “mindfulness” metode, koja nas uči kako da “budemo prisutni u prostoru i vremenu” kroz seriju vježbi koje se fokusiraju na dah, pokret, mirovanje, koncentraciju. Ima dosta prostora da ono što naučimo od umjetnice čekajući posljednje gigabajte da stignu primijenimo i kad isključimo računalo. I da izguramo ove (nadamo se) završne faze ludila.

Uostalom, u svoJOJ JE IZJAVI Marina metodU opisala kao “istraživanje prisUtnosti u prostoru i vremenu u godini kada je ponovno povezivanje sa samima sobom važnije nego ikada. Nadam se da će svi SUDJELOVATI, zahvalna sam za mogućnost da podIJelim svojU metodU sa svima”.

Ipak, ne ostaje sve na mindfulnessu. Kako je u posljednjih godinu dana internet postao jedino mjesto gdje se zaista možemo sresti, gdje razmjenjujemo misli i ideje, i gdje se umjetnost može neometano odvijati, pored Marinine metode, u ovu WeTransfer inicijativu su uključeni još neki umjetnici performansa koje je Abramović odabrala. Tako će Ana Prvacki iz Srbije, Mauricio Ianes iz Brazila, Yiannis Pappas iz Grčke, Terence Koh iz Kanade i Regina Jose Galindo iz Gvatemale imati priliku predstaviti svoje radove višemilijunskoj publici. Kako će projekt trajati godinu dana, prolazit će kroz razne faze, i kao što je sada fokus na predstavljanju mlađih umjetnika performansa rujan je rezerviran kao mjesec kada će WePresent predstaviti ‘time capsule’ predmeta, ideja i referenci koji su utjecali na Marinin rad, a ideja je da se svim korisnicima platforme da uvid u “Marinin um” i sistem rada, i kako je Fraser, urednik WePresenta, rekao “nadamo se da će mnogi početi cijeniti moć i ulogu tehnologije i digitalnog dizajna u kreiranju novih mogućnosti i umjetničkih iskustava.”

I to je možda i najvažnija stvar. Sama suradnja i nije tako neobična ako se uzme u obzir da se ovim projektom Abramović samo upisala na listu istaknutih kreativaca kao što su Björk, Solange Knowles, Tyler Mitchell i drugi koji su prije surađivali s platformom WeTransfer, pa prije pitanja “hoće li Marina baš sve unovčiti?” možda treba zamijeniti pitanjem “je li WeTransfer novi igrač na art sceni?” i hoće li muzeji budućnosti možda izgledati baš ovako? Edukativno, otvoreno, viralno, javno i dostupno svima?

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više