Search

Umjetnost koja vam je dostupna zahvaljujući Instagramu

Umjetnost koja vam je dostupna zahvaljujući Instagramu

10 profila koji će vam zajamčeno ispuniti dan!


Image: Intagram,
screenshot

Sve više umjetnika u današnje vrijeme koristi Instagram kao platformu kako bi plasirali u javnost svoja djela. Mi vam donosimo naš izbor umjetnika na čije biste Instagram profile trebali obratiti pažnju...

Društvene mreže su postale mjesto koje omogućuje mladim, ali i već profiliranim, umjetnicima da široj javnosti približe svoj kreativni svijet. Ne samo da ljubiteljima umjetnosti daju uvid u svoja djela, nego neki od njih odlaze i korak dalje pa putem svojih profila prikazuju i kreativni proces u kojem njihova djela nastaju. Na nekima od njih može se dobiti i "slika" o tome kako izgledaju njihovi privatni životi i tko su osobe koje stoje iza djela kojima se toliko divimo. U "moru" takvih profila, donosimo vam naš odabir onih koje možete pratiti na Instagramu i "uroniti" u njihov svijet.

1. Martin Parr

A post shared by Martin Parr (@martinparrstudio) on

Umjetnik koji se profilirao kao majstor "iskrene" fotografije, na svome profilu donosi umjetnička djela koja vjerno prikazuju njegovu želju za izražavanjem subverzivnosti u umjetničkom svijetu. Gledajući njegove slike ispunit će vas osjećaj nostalgije, kada promatrate staromodne fotografije koje nas vraćaju u neka druga vremena, a s druge strane obradovat će vas svojim humorom koji ostvaruje fotografijama ljudi u svojim opuštenim i ležernijim varijantama.

2. Amalia Ulman

Jedna je od najmlađih zvijezda suvremene umjetnosti, koja na svome profilu dokumentira i njezinu potragu za inspiracijom. Osim pregleda njezinih djela, možete vidjeti i kreativni proces koji je dovodi do finalnih proizvoda. Ono što je najizraženije u njezinom radu jest gotovo zlokobna opsjednutost crvenom bojom i golubovima.

3. Cindy Sherman

A post shared by cindy sherman (@_cindysherman_) on

Kraljica konceptualnih fotografskih portreta vrlo često objavljuje primjere svoga rada, ali uz to nudi i slike s izložbi, koncerata i njezinih "mjesta za bijeg". Jedna je od rijetkih koja se usudi koketirati s filterima koje nudi Instagram, a sam njezin rad nudi psihodeličnu viziju ljudskoga portreta. U doba kada nama vlada tehnologija, ti portreti nam se mogu učiniti i stvarnima, a ne samo vizijom.

4. Jeff Koons

A post shared by Jeff Koons (@jeffkoons) on

Jedan od najpoznatijih živućih umjetnika svojim profilom otkriva osvježavajuće ljudsku stranu svoga lika i djela. Inače je prepoznatljiv po svojim djelima koji predstavljaju replike predmeta napravljenih od balona za napuhavanje - naravno, njegovi su napravljeni od nehrđajućeg čelika sa zrcalim površinama. No, između slika njegovih prepoznatljivih djela, selfieji s praznika koje objavljuje nas samo podsjećaju da je on još samo jedan otac, srednjih godina, u nizu koji se "raspustio" na društvenim mrežama.

5. Jose Parla

A post shared by José Parlá (@joseparla) on

Slikar koji je pozicioniran u Brooklynu, na svom feedu prezentira stimulaciju koja stoji iza njegova prepoznatljiva stila, koji predstavlja fuziju apstrakcije i kaligrafskih zapisa. Svaki post koji umjetnik objavi "tjera" vas da preispitate i najskromniju površinu koja je prikazana.

6. Olek

A post shared by Olek (@oleknyc) on

Riječ je o ženi koja je zaslužna za populariziranje kukičanja u umjetnosti i to u doslovnom smislu te riječi. Njezina djela simboliziraju težnju umjetnice da sve što nas okružuje pokrije s kukičanom tkaninom. Ništa nije bilo pošteđeno njezina "prekrivanja", pa je umjetnica tako prekrila stolce, plakate na ulicama, ljude i čak Wall Street bika. Njezin profil je posvećen svemu što je "zašiveno".

7. Anish Kapoor

A post shared by Anish Kapoor (@dirty_corner) on

Njegov Instagram profil, kao i većina njegovih djela, predstavlja blokove boja koji nekada prikazuju uznemirujuće slike koje reflektiraju umjetnikovu opsjednutost s pigmentom. Na njegovom se profilu jedino može vidjeti  (legalno) Vantablack, "najcrnija" nijansa crne boje za koju je Kapoor kupio ekskluzivna prava.

8. Kenny Scharf

A post shared by Kenny Scharf (@kennyscharf) on

Američki slikar, kipar i performance umjetnik objavljuje halucinogene slike crtanih likova naslikanih u žarkim tonovima i na njegovome profilu jednostavno ne postoji "dosadan" trenutak. Nekada se čini kao da promatramo Packmana koji je prešao u paralelni svemir.

9. Shepard Fairey

A post shared by Shepard Fairey (@obeygiant) on

Street umjetnik koji je napravio jedan od najpoznatijih plakata - Hope - koji je bio povezan s predsjedničkom kampanjom Baracka Obame 2008. godine. Instagram koristi kako bi svoju umjetničku viziju približio široj javnosti i kako bi njima otvorio prostor za političku diskusiju.

10. Ai Weiwei

A post shared by Ai Weiwei (@aiww) on

Vizionar koji je bio zatvorenik u Kini 2011. godine, kroz svoj profil pokušava ilustrirati svoju opsjednutost s time da nadoknadi "izgubljeno" vrijeme. On zapravo pruža javnosti dnevnik svojih vječnih putovanja, otvarajući izložbu za izložbom po cijelom svijetu - a pritom mu nikad osmijeh ne svane na lice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više