Search

Upoznajte Erica Doeringera, umjetnika koji prodaje lažnjake

Upoznajte Erica Doeringera, umjetnika koji prodaje lažnjake

S Warholom i Basquiatom dijeli autorstvo nad radovima

Tekst: D.M.


Image: ericdoeringer.com

Eric Doeringer njujorški je umjetnik koji je putem posljednje izložbe iz svibnja ove godine pod nazivom "Christy's" predstavio vlastite lažnjake nekih premijernih djela koja su se našla u Christie's galeriji. Izložba otvara svakojaka zanimljiva pitanja o vrijednosti umjetnosti i vrijednosti generalno.

Umjetnici o čijim se originalima radi su Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Andy Warhol, Jean Michael Basquiat i mnogi drugi, a svaki se procjenjuje u rasponu od 50 do 70 milijuna američkih dolara. Nasuprot tome, Doeringerova djela vrijede po 1.000 dolara, ponekad s više izdanja koja su dostupna za više klijenata. Osim toga, puno su manja od radova koji su ih inspirirali - na primjer, lažnjak ''Buffalo II'' Roberta Rauschenberga mjeri dvadeset s trideset centimetara. Izvorni je rad dimenzija 2,5 sa 1,8 metara - žrtvovati nešto očito za tako ogroman popust i nije prevelik kompromis.

Upoznajte Erica Doeringera, umjetnika koji prodaje lažnjake (фото 1)

Priopćenje s Doeringerove izlože s pravom naglašava razliku između njegovih lažnjaka, koji su omaž i otvoreno priznati kao takvi, i falsifikata ili krivotvorina koji trebaju zavesti ljude da vjeruju da su original.

''Razlika je između originalne, ali nelicencirane majice koju možete kupiti na parkiralištu mjesta za koncert i markirane torbe koje možete kupiti u ulici Canal'', na svojem websiteu tvrdi umjetnik.

Upoznajte Erica Doeringera, umjetnika koji prodaje lažnjake (фото 2)

"Christy's" je tek najnoviji projekt u Doeringerovoj skoro 20-godišnjoj praksi preispitivanja zanata. Njegov prvi projekt, pokrenut 2001. godine i jednostavno nazvan ''Bootlegs'' (''Lažnjaci''), sastojao se od slikanja malih replika djela umjetnika na zahtjev i prodaje pločniku u Chelseaju ili na većim umjetničkim sajmovima. Od tada je stvorio čitave cikluse. U međuvremenu je kopirao i posljednji krik umjetnosti - ''Bananu'' čiji je autor Cattelan.

Upoznajte Erica Doeringera, umjetnika koji prodaje lažnjake (фото 3)

Naravno, Doeringer nije prvi umjetnik koji je pokrenuo pitanja o umjetničkom tržištu. Umjetnici desetljećima stvaraju djela koja prešutno preispituju prioritete kolekcionara i institucija. Jedan od Doeringerovih idola Warhol, također se bavio pitanjem ekskluzive i jedinstvenosti. U konačnici, to je razlog što "Christy's", a i ostali Doeringerovi radovi istovremeno znače i više i manje nego što je cilj: način na koji on radi, pojašnjava da je do određene mjere nemoguće odvojiti poslovne odluke o umjetnosti od značenja i društvenog utjecaja umjetnosti. I to je razlika između djela koja se prodaju za milijune, tisuće ili uopće ne.

Leave a comment

više