Search

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova

"REBOOT: Iza kulisa napretka"


Image: PR

Festival Dizajn Distrikt Zagreb producirao je opsežnu izložbu "REBOOT: Iza kulisa napretka" koja se otvara 14. lipnja u 20 sati u prostoru napuštene Vojne bolnice u Vlaškoj, a autorski je potpisuje Tatjana Bartaković. Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu okuplja vodeće regionalne dizajn-brendove, od kojih je većina već dokazala svoju uspješnost na svjetskom premium tržištu namještaja i opreme za interijer.

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 1)

Među selektiranim brendovima su i neki koji će se premijerno predstaviti, kao što su Zanat (BiH), Mitja (SLO), a također Rex-Kralj (SLO), Prostoria (HR), Regeneracija (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Grupa (HR), Vau (HR), Nunc (HR) i Owl (HR). Spram drugih ih izdvaja crta spremnosti za promjenom, izazvana spoznajom da je postojeće vrijednosti nužno izdignuti u drugačiju dimenziju poslovnog i kulturološkog djelovanja. Vizualnoj atraktivnosti izložbe Reboot, sigurno će doprinijeti i likovni postav koji je projektirao arhitektonski studio BIRO, a u kojem je finoća gotovih proizvoda naglašena postavom na meke tepihe crvene boje, koje je Regeneracija izradila isključivo za izložbu. Vizualni identitet izložbe potpisuje Iva Hrvatin za Superstudio.

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 2)

"Nakon odabira brendova, za izložbu sam kod svakog izdvojila ključni proizvod ili kolekcije koje označavaju njihov tehnološki, proizvođački i poslovni probitak vođen dizajnom, simulirajući u postavu izložbe razvojne i proizvođačke procese kojima se svaki od njih izdvaja. Proizvodi su naglašene materijalnosti - izrađuju se od prirodnih materijala visoke kvalitete, kao što su masivno drvo, metal  ili vuna, da bi se potom dodatno površinski ručno obrađivali. Na regionalnoj karti njihovi se lokalni putevi razlikuju, ali podjednako ukazuju na to da je i usred urušenih struktura nužno i moguće podići novi sustav koji uspješno konkurira na najzahtjevnijim tržištima. 

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 3)

Posjetitelji će imati priliku steći uvid u presjek vrhunskog dizajna i jedinstvenih proizvođačkih metoda poput, primjerice: 100-godišnje vještine drvorezbarstva primjenjene u suvremenom dizajnu (Zanat), industrijskog naslijeđa ručne izrade tepiha od čiste vune iz Regeneracije, 4-godišnji razvoj prototipova naslonjača Trifidea (Numen/ForUse) - tehnološki i dizajnerski najkompleksnijeg proizvoda iz Prostorije, kultne stolce Rex, Lupinu i 4455 legendarnog slovenskog dizajnera Nike Kralja koje su krilatica slovenske baštine dizajna (Rex-Kralj), impresivan razvoj prvog hrvatskog dizajn-brenda rasvjetnih tijela (Grupa), arsenal vještina 84 godina stare slovenske stolarije Bolčič koja se prometnula u dizajn-brend Mitja čiju je ključnu kolekciju Kalota dizajnirao hrvatski studio Redesign, bestseller kolekciju Neva stolaca iz Artisana čiji su dizajn (Regular Company) i metoda ručne obrade punog drveta posebno izdvojili Artisan na zapadnom tržištu,  povijesno značajan Element čiji je dizajn u 2005. godini  stvorio novu oblikovnu paradigmu namještaja i njegove površinske obrade u Hrvatskoj - radikalno se suprotstavljajući lokalnoj tradiciji izrade masivnog namještaja od slavonskog hrasta, zatim novonastajući brend Nunc koji kroz boje, mirise i materijale oživljava identitet slavonske regije, za početak konceptualnom kuhinjom Slavonika, a tu je i mladi VAU s nedavno pokrenutom proizvodnjom dekorativnih predmeta od metala - prvi takve vrste u regiji.

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 4)

Pregled industrijske i manufakturne proizvodnje završava na ručnoj izradi umjetničke uporabne keramike OWL, Lidie Boševski, koja se izdvaja majstorskom vještinom oblikovanja profinjenih organskih formi s minuciozno izvedenim površinskim rezbarijama koje približavaju organske strukture iz prirode." - ukratko je ideju izložbe predstavila njezina autorica, Tatjana Bartaković, kojoj je ovo treća autorska izložba dizajna, a inače je stručnjakinja za strateški brending i content

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 5)

Vizualnoj atraktivnosti izložbe Reboot, sigurno će doprinijeti njezin likovni postav kojega je projektirao arhitektonski studio BIRO (Dora Lončarić, Saša Košuta, Mario Kralj): "Postav izložbe Reboot može se promatrati kroz oprečnosti: kontrast starog prostora vojne bolnice i vremena kojeg ona predstavlja, naspram novih vrijednosti i pogleda u budućnost koje izložba pokazuje; opreka vrhunskog produkt dizajna i prirodnih materijala naspram derutnog interijera u kojem se nalaze. Finoća gotovih proizvoda naglašena je  postavom na meke tepihe crvene boje, koje je Regeneracija izradila isključivo za izložbu, a koji su noseći element njezinog vizualnog identiteta. Detalji procesa izrade produkata pokazuju se kroz bijele vibro rešetke različitih formata, a  kroz iste se rešetke prezentira i dodatni verbalno-vizualni sadržaj izložbe."

Uzevši u obzir da je stvaranje nove vrijednosti najteža strategija i izazov u upravljanju - za većinu izlagača na izložbi čvrsti je kompas do sada bila beskompromisna kvaliteta dizajna, vještina proizvodnje i upornost. Više informacija o Dizajn Distriktu Zagreb pronađite ovdje

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 6)

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 7)

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 8)

Uskoro se na festivalu Dizajn Distrikt Zagreb otvara izložba regionalnih dizajn-brendova (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više