Search

Uskoro se otvara izložba fotografkinje Lorne Kijurko koja nam donosi Indiju u malo drugačijem svjetlu

Uskoro se otvara izložba fotografkinje Lorne Kijurko koja nam donosi Indiju u malo drugačijem svjetlu

"Lorna Kijurko: Bez žurbe"


Image: PR

Predstaviti Indiju u drugačijem svjetlu te zaboraviti na viđene ulične fotografije, težak je zadatak i za mnogo iskusnijeg fotografa, a Lorna Kijurko uspjela je postići upravo to...

Indija je put prema unutra s izlazom iz komfora. Ošamari te kao najcrnija oluja da bi ti pokazala dugu. Odvede te u krajnost kako bi se dalje moglo bezbrižno nastaviti laganim korakom. U jednom trenutku daje neprocjenjiv osjećaj sreće, a već u drugom tugu. Svaka staza je priča za sebe, a opet je to jedan svijet. Indija je sve. Noć i dan. Toplo i hladno. Ružno i lijepo. Bogato i siromašno. Kaos i mir. Osmijeh i suza. Miris i smrad. Ona je majka strpljivosti. Kaotičnost izbija sa svih strana, ali funkcionira. Uvijek stigneš i nađeš put. Ona je kao najljepši cvijet koji nikne usred ničega i svojom ljepotom obasja ništavilo. Uči te kako se smijati od sreće. Pjeva "ti si ljubav". Govori o ljepoti i životu ulice. Pleše između zidova slobode i najgorih pravila. Indija je svijet kontradiktornosti i planet šarenila. Ona je ritam života. (Lorna Kijurko)

Samo pažljivom promatraču neće promaknuti i Lornino istraživanje ulične fotografije s nekim njezinim osnovnim pravilima i igranje s kompozicijama, gdje je naročito izražena potpuna kontradiktornost između prvog plana fotografije i "štosa" koji je negdje skriven. Najbolji primjer je jedina fotografija gdje se vidi ona prava bijeda Indije, s otpadom, kravama, a u pozadini bliješti reklama draguljarnice... U ovim fotografijama može se naslutiti i dio Lorninog karaktera. Kada odluči nešto fotografirati, što ponekad nije ni bezazleno, ne postoji jučer i sutra, postoji jedino danas i sada.

Uskoro se otvara izložba fotografkinje Lorne Kijurko koja nam donosi Indiju u malo drugačijem svjetlu (фото 1)

Predstaviti Indiju u drugačijem svjetlu te zaboraviti na viđene ulične fotografije, težak je zadatak i za mnogo iskusnijeg fotografa. Međutim, vjerovao sam da to Lorna može napraviti zbog jedne urođene "mane", talenta koji se ne može naučiti, nego se s tim jednostavno rodiš. Vidio sam i pregledao mnogo Lorninih fotografija koje su tematski drugačije nego ove fotografije Indije i sve one su imale onaj jedan specifični potpis: talent da se ljudi na fotografijama osjećaju opušteno i da vidi trenutak koji traje djelić sekunde i prođe. Kada smo pregledavali i odabirali fotografije, ponovno sam uočio taj talent, koji se naročito ističe kod fotografiranja portreta.

Posebna priča u ovom opusu su portreti. Ovdje do pravog izražaja dolazi njeno opažanje momenta. Najbolji primjer je fotografija male ciganke, uhvaćene u tom jednom trenutku kad nije u kontaktu s aparatom, fotografom, djecom oko nje, nego jedino sa samom sobom. Fotografija dostojna plakata za Bollywood ili neki ruski avangardni film. U tom pogledu, izrazu lica sažeta je sva priča ove izložbe: s jedne strane siromaštvo i bijeda, a s druge strane ponos i prkos. (Miroslav Arbutina - Arbe)

Otvorenje izložbe "Lorna Kijurko: Bez žurbe" je u subotu 7. travnja u 19.00 h u Centru vizualnih umjetnosti "Batana" u Rovinju, Trg brodogradilišta 2. Izložba ostaje otvorena do 29. travnja, a sve informacije možete pronaći na Facebook eventu

Related articles

Buro 24/7 Selection

više