Search

Uskoro se otvara jubilarna deseta Izložba hrvatskog dizajna 1718

Uskoro se otvara jubilarna deseta Izložba hrvatskog dizajna 1718

25. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

Image: PR

U četvrtak 25. listopada u 20 sati u Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi u Zagrebu otvara se jubilarna deseta Izložba hrvatskog dizajna, izložbeni pregled najbolje hrvatske dizajnerske produkcije u protekle dvije godine. U sklopu ovog izdanja izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, predstavit će se 243 rada, od toga 212 profesionalnih i 31 studentski, a izložbu prati i novo izdanje publikacije Pregled hrvatskog dizajna na 480 stranica. Izložba ostaje otvorena do 25. studenog 2018.

Radovi će se predstaviti u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept / inicijativa / kritički dizajn. Cilj izložbe je zabilježiti stanje dizajnerske profesije unutar dvogodišnjeg razdoblja, prostrti pred publiku panoramsku sliku visoko postavljenih profesionalnih standarda te relevantnih tendencija koju želimo zabilježiti kao svojevrsni oslonac i podsjetnik za budućnost. Strogom selekcijom prijavljenih radova izdvaja se i vrednuje najbolje u suvremenom hrvatskom dizajnu, te uspostavlja i održava visoke kvalitativne kriterije i standarde u suvremenoj produkciji. Izložba 1718 teži obuhvatiti ukupnost dizajnerskog stvaralaštva u Hrvatskoj - od tržišno orijentiranih projekata do onih nastalih u neprofitnom, kulturnom i istraživačkom kontekstu, a osim profesionalne produkcije, izložba prikazuje i najbolja studentska ostvarenja s domaćih dizajnerskih fakulteta. Taj dio selekcije i ove godine bit će prikazan izdvojeno iz središnjeg prostora izložbe, Muzeja za umjetnost i obrt - u susjednom prostoru Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Selekcijska komisija ove je godine djelovala u sastavu: Boris Greiner (grafički dizajner), Dejan Dragosavac Ruta (grafički dizajner), Vedran Kasap (produkt dizajner), Ana Labudović (grafička dizajnerica), Mario Lončarić (programer i UX konzultant), Tomislav Mostečak (modni dizajner) i Nika Pavlinek (dizajnerica). Međunarodni ocjenjivački sud čine članovi Selekcijske komisije te dva inozemna člana, Susan Sellers (grafička dizajnerica, SAD) i Slavimir Stojanović (grafički dizajner, Srbija). Međunarodni ocjenjivački sud u ovom sastavu odlučivat će o nagradama i priznanjima koja će biti proglašena na svečanom otvorenju izložbe 25. listopada. Više o svemu pratite na Facebook eventu

Related articles

Buro 24/7 Selection

više