Search

Uspjeh domaćih kreativki: 15 balkanskih fotografkinja u Londonu se bori za bolje sutra

Uspjeh domaćih kreativki: 15 balkanskih fotografkinja u Londonu se bori za bolje sutra

Izložba "Perspectives – Photography Storytelling"

Tekst: L.L.

Image: Senja Vild

Poticanje društvenih promjena, parafraziranje negativnih narativa s kojima se svakodnevno susrećemo i osnaživanje na različitim poljima kada je u pitanju ženska solidarnost, tema je izložbe pod nazivom "Perspectives – Photography Storytelling" u kojoj sudjeluje 15 balkanskih umjetnica. Neka od nama poznatih imena čiji će se radovi naći na ovog sjajnoj izložbi su Glorija Lizde, Senja Vild, Katja Goljat i Marcella Zanki, a važno je spomenuti kako je riječ o fotografkinjama s domaćih adresama, ali i onima iz susjednih zemalja kao što su Slovenija i Srbija te kako je ovo velik uspjeh za regionalnu umjetničku scenu, posebice kada znamo kako su upravo njihove fotografije u funkciji aktivističkog poticanja na razmišljanje i djelovanje.

Senja Vild

Fotografkinje svojim radovima žele potaknuti kritičko razmišljanje o problemima prikaza žena i općenito ljudskim pravima, a izložba će se sastojati od nekoliko različitih priča. Od feminističkih pitanja do seksualnosti, od motiva koje pričaju priče o djetinjstvu, obitelji i životu na selu do tema poput izbjeglica i LGTB zajednice, umjetnice se kroz svoje radove dotiču identiteta i ljudske ranjivosti te svijetu prikazuju Balkan onako kako ga vidimo i mi sami kao dio istog. Spomenute teme fotografkinje su upakirale u modnu, pejzažnu i reportažnu fotografiju.

Iza cijelog projekta krije se kreativna direktorica inicijative Contemporary Art Balkan Ana Russel-Omaljev, a sama izložba održat će se od 29. kolovoza do 15. rujna u Mezzanine galeriji u prostorima umjetničke organizacije Rich Mix u londonskom Shoreditchu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više