Search

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova

Projekt Plakata

Tekst: Tina Kovačiček

Katedrala, Markova crkva, Uspinjača, kumica na Dolcu, sve prepoznatljivo, samo malo drugačije. Gradovi poput Zagreba, Zadra, Splita pa i Vinkovaca na plakatima sjajnog autora Marka Babića poprimaju neku novu stvarnost. Moderniju, kolorističniju i iznimno uzbudljivu. Kada govorimo o uređenju interijera ovakav tip plakata mogao bi zauzeti posebno mjesto na zidu, pogotovo kada ga želite oplemeniti detaljem koji nosi vlastitu priču. U Zagrebu ćete tako na njegovim plakatima ugledati pelikane, u Rijeci će se simpatično uplesti jedna naranča dok će Zadar biti odredište za let na Mjesec.

"O projektu Plakata sam razmišljao dugo. Želja, istovremeno i ideja, mi je bila na jedinstven i simpatičan način prikazati grad u kojem živim, radim, koji volim. Krajem 2018. godine uzeo sam fotić, uputio se u grad i napravio prvu kolekciju zagrebačkih fotografija. Nekoliko mjeseci igrao sam se s fotkama, rezao ih, bojao, crtao po njima... Tako su nastali prvi radovi i rodila se Plakata", govori nam Marko, po zanimanju grafički dizajner kome su grafike bile prirodan način izražavanja. Seriju plakata je započeo sa Zagrebom jer kako kaže, Zagreb je njegov grad pa je to bio logičan početak. Njegov projekt Plakata uskoro će napuniti tek godinu dana, a u tako kratko vrijeme stekao je svoju publiku koja svakim novim radom raste.

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 1)

"Jako sam zadovoljan reakcijama. U stvaranje plakata ulažem puno ljubavi i dobrih vibracija i to ljudi, sudeći po odazivu, definitivno osjete i prepoznaju", objašnjava nam Marko dojmove publike s obzirom na to da se radi o inspiraciji klasičnim gradskim motivima izvedenima s 'pomakom' te nastavlja: "Većina ljudi reagira pozitivno! Zapravo, u svemu me najviše iznenadila činjenica da moju publiku čine sve dobne granice. Radovi sadrže dosta retro elemenata i imaju taj vintage prizvuk tako da u starijoj publici bude nostalgiju, a mladima se sviđaju zato što je retro in."

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 2)

Inspiraciju za svoje radove Marko pronalazi u lijepim građevinama, ljudima, događajima koji su se odigrali na nekim lokacijama, bojama, spoju nadrealnog i realnog, starim filmovima, retro fotografijama i baš spoj svega navedenog njegove radove čini jedinstvenima.

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 3)

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 4)

“U samim počecima, bavio sam se Zagrebom koji mi je ujedno bio i poligon za pronalaženje stila i tehnika obrade fotografije no vrlo brzo sam se počeo baviti i drugim hrvatskim gradovima pa tako danas među mojim radovima možete pronaći motive iz Šibenika, Zadra, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Vinkovaca, a u planu su mi još mnogi gradovi. U svakom gradu pronađem nešto zanimljivo i lijepo, a Rijeka mi je posebno draga.” simpatično odgovara na pitanje koji su gradovi trenutno ‘na tapeti’.

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 5)

Već dugo nismo vidjeli ovako originalne plakate s motivima različitih hrvatskih gradova (фото 6)

Njegovi se radovi mogu naručiti putem maila artplakata@gmail.com, FB stranice ili Instagrama. Nas su osvojili na prvu, a vi malo istražite i uvjerite se vlastitim očima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više