Search

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni

Tekst: BURO.


Ruska fotografkinja Gulnara Samoilova je jedno od imena na fotografskoj sceni koja izuzetno dobro razumije što znači street fotografija i što se treba nalaziti u njenoj suštini. Kameru je prvi put dohvatila s 15 godina, kako sama kaže, tražeći bijeg iz svakodnevice i mogućnost da sačuva trenutke koji su zaista lijepi. Kao nekome tko je odrastao u ruralnoj sredini i velikom siromaštvu, nije uvijek bilo jednostavno pronaći ono zaista lijepo i fascinantno, ali je upravo zato Gulnara postala uspješna kao što jest. U teškim i izazovnim uvjetima uspijevala je pronaći možda ne ono po defaultu prelijepo, ali jest ono autentično, sirovo, jednostavno, jedinstveno. Inspirirana činjenicom da su žene kao ona oduvijek doprinosile uličnoj fotografiji, ali da je ista uvijek bila fokusirana na muškarce i njihovu perspektivu, prije nekoliko godina je pokrenula projekt Women Street Photographers – putujuću izložbu i Instagram platformu koja otvara mogućnost da se čuju novi glasovi kako amaterki tako i profesionalnih fotografkinja.

Kao logičan nastavak projekta ovog mjeseca je objavljena i istoimena knjiga Women Street Photographers koja je zamišljena da pomakne granice i napravi dodatni prostor za radove fotografkinja, broji 100 imena suvremene fotografije, 34 nacionalnosti i ozbiljan raspon u godinama, budući da autorice imaju od 20 do 70 godina.

Kako Gulnara i sama kaže nikada nije imala ideju da knjiga bude samo skup fotografija već da donosi priču. I donosi je, tako što nas baca s australskih plaža na prepune ulice Jaipura, ili na tradicionalno vjenčanje u Iranu. Donosi nove perspektive, nove priče, i mnoštvo glasova koji usprkos razlici u godinama pričaju istu priču. Priču nove generacije žena koje izazivaju stereotipe i predrasude, i vladaju "street" fotografijom koja se dugo smatrala dominantno muškim poljem. "Svijet je otkrio Vivian Maier, na primjer, tek nakon njene smrti 2009. Hvala bogu da smo je uopće i otkrili. Trebamo još mnogo toga učiniti, ali više nema izgovora". I nema, kako bismo proslavili ovu knjigu, i sjajna imena koja objedinjuje, izdvajamo autorice koje su najviše privukle našu pažnju.

ALICE CHRISTINE WALKER

SAD

@roamingwithmyrollei

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 1)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 2)

Alice je strastvena ulična fotografkinja, koja već dugo istražuje kulturu i supkulture svojim fotoaparatom, i sve to ne razdvajajući se od svoje Rolleiflex kamere iz 50-ih. S obzirom na to da se tijekom života puno selila i živjela u inozemstvu, kombinirala je fotografiju s putovanjima i u njoj vidjela rješenje za premošćivanje društvenih razlika i normi te otkrivanje i predstavljanje univerzalne čovječnosti. Budući da često ne zna jezik u zemljama u koje odlazi, osmijeh, pokret i geste postali su osnovna mjerna jedinica njezine fotografije i podsjetnik da smo, iako se jako razlikujemo u slavlju, žalovanju, zabavi, svi ustvari dosta slično.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 3)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 4)

DARO SULAKAURI

Gruzija

@@darosulakauri

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 5)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 6)

Daro je mlada gruzijska fotografkinja čija su djela toliko intimna, sirova i izravna da je gotovo moguće osjetiti miris hrane koja se priprema, žamor ljudi i kuckanje čaša punih piva. Njezina najpoznatija djela vezana su uz tradicionalne običaje regije Kavkaz, kao i uz burnu povijest. Možda najpoznatija foto priča je "Terror Incognita", koja dokumentira živote čečenskih izbjeglica koje su pobjegle od razornog rata, kao i priča o udavanju mladih djevojaka za koju je dobila Lensculture nagradu, kao i nagradu EU-a za fotoreporterstvo.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 7)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 8)

FARNAZ DAMNABI

Iran

@@FarnazDamnabi

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 9)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 10)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 11)

Prema službenom pozivu, Farnaz je grafička dizajnerica, ali vrlo je brzo shvatila da je fotografija njezina velika ljubav i apsolutno joj je posvećena. Njezini su radovi gotovo u potpunosti usredotočeni na žene, njihove emocije, stanja, položaje i borbe, te pokušava prikazati različite situacije u kojima se žene često nalaze. Jedna od njezinih najpoznatijih fotografija su žene u autobusu koje žmire i drijemaju, a Farnaz se ovim radom zapitala koliko žena zapravo škilji tijekom svog života, i dalje nesvjesne svojih prava. Snažne fotografije, često crno-bijele i izuzetno važni katalizatori društvenih pitanja.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 12)

regula tchumi

Švicarska

@regulatschumi

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 13)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 14)

Regula Tschumi, švicarska fotografkinja uz studije fotografije, ima i doktorat iz socijalne antropologije, što prilično objašnjava odakle njena ljubav prema istraživanju i bilježenju kulture, života i svakodnevice afričkih zajednica. Njena dokumentarna fotgrafija bilježi pogrebne obrede u Gani, tradicionalne ručkove u grčkim selima, zanatske radove i sveukupno donosi pogled u nešto drugačiji svijet i život od onog na koji smo navikli ušuškani u europskim sredinama. Od 2018. je počela češće i značajnije dobivati priznanja za street fotografiju. Imala je nekoliko izložbi širom svijeta, dobila prvu nagradu prošle godine na Street Photo Festivalu u Rimu, a ove godine Women Street Photographers Patti Fogarty Award.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 15)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 16)

HEATHER SOLOMON

SAD

@@poplifephotos

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 17)

Heather Solomon živi i radi u New Yorku i već neko vrijeme slovi za jedno od "the" imena njujorške ulične scene. Budući da je magistrica kulinarskih umjetnosti i doktorantkinja dječije psihologije, njena prethodna zanimanja nastavljaju utjecati na njen sadašnji posao. U njenim radovima primjetan je veoma istančan osjećaj za ljude oko nje, pažnja koju poklanja sitnicama, i nevjerojatan talent za predstavljanje karaktera. Prelijepi i kompleksni radovi u kojima Heather istražuje ljudsko iskustvo prvenstveno se fokusirajući na žene na ulici. Kako se odijevaju, kako gestikuliraju, što osjećaju, kako ta osjećanja ispoljavaju. Geometrija, svjetlo i boja su sveto trojstvo njenog rada.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 18)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 19)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 20)

MARISA POPOVIč

Slovenija

@marisapopovic

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 21)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 22)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 23)

Marisa spada u one street fotografkinje koje nepogrešivo uspijevaju uhvatiti trenutak. Onaj u kojem samo što se nešto nije dogodilo, idealna kompozicija se samo stvorila, ili se pojavila neka prilično ekstravagantna pojava. Marisa bilježi brzo i intuitivno i to njenim radovima daje neodoljivu sirovost, a njenim junacima bliskost kao da su nam prijatelji ili poznanici koje smo već negdje viđali.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 24)

PELIN GUVEN

Turska, Kina

@pelinbg

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 25)

Pelin Guven rođena je i odrasla u Istanbulu, ali veći dio svog odraslog života provela je u Aziji. Od Seula preko Bangkoka do Taipeija, prije nego što se preselila u Peking gdje je neko vrijeme živjela i radila. Kako i sama kaže, azijska joj je kultura neiscrpni izvor nadahnuća, a Pelin koristi svoje okruženje za nadahnuće i uvijek se trudila bolje i temeljitije istražiti prostor u kojem živi i radi. Spontanost je ključna riječ njezinih djela i ono što je vjerojatno najuočljivije na njezinim fotografijama.

Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 26)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 27)
Women Street Art Photographers je knjiga kojom smo ovih dana opčinjeni (фото 28)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više