Search

Yayoi Kusama oduševila zrcalnim prostorijama i iluminirajućim bundevama

Yayoi Kusama oduševila zrcalnim prostorijama i iluminirajućim bundevama

Izložba u Londonu


Image: buro247.ru

Motivi jedne zrcalne prostorije ove sjajne japanske umjetnice su predimenzionirane bundeve. Za njih je kazala kako su joj one nostalgični podsjetnik na djetinjstvo, te da su istovremeno skromne i zabavne

Svestrana i osebujna japanska umjetnica Yayoi Kusama ponovno oduševljava svojim novim umjetničkim projektima, koji se ovoga puta mogu vidjeti na nekoliko lokacija u Londonu. Slike velikih dimenzija, mekane skulpture, instalacije, koketiranje s modnim svijetom, antiratne demonstracije, body painting, produciranje filma u kojem je sama glumila… samo su neki segmenti u kojim se nametnula, posebice  kada je riječ  o "pomaknutoj umjetnosti", a posljednje čime je je privukla pozornost jesu tri zrcalne prostorije. Jedna od njih je ona pod nazivom "All the Eternal Love I Have for the Pumpkins" u koju je Kusama postavila velike plastične svijetleće bundeve koje se u očima promatrača, obzirom na tamnu zrcalnu atmosferu, fluidno "razvlače" u beskraj.

Yayoi Kusama oduševila zrcalnim prostorijama i iluminirajućim bundevama (фото 1)

No, zanimljivo je kako ovo nije prvi njezin takav projekt posvećen isključivo bundevama i zrcalima, jer je s varijacijom na temu 1993. godine Japan predstavila na tada održanom Venecijanskom bijenalu. Ono što možemo primijetiti jest da je ovaj njezin rad fuzija elemenata koji su ujedno i njezina osobna opsesija, a to su točkice kao omiljeni uzorak i beskrajnost poimanja svemira, a osim plastičnih, našle su se tu i tri bundeve načinjene od bronce. "Bundeve su za mene oduvijek nostalgični elementi iz djetinjstva. One su istovremeno skromne i zabavne i uvijek ću ih na neki način isticati povremeno u svojim radovima." pojasnila je Kusama, koja se u dvije preostale zrcalne prostorije, jednako upečatljive, pozabavila s raskošnim staklenim lusterima, ali i biljkama, s naglaskom na njihovim fantastičnim refleksijama.

Yayoi Kusama oduševila zrcalnim prostorijama i iluminirajućim bundevama (фото 2)Yayoi Kusama oduševila zrcalnim prostorijama i iluminirajućim bundevama (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više