Search

Zašto svi pričaju o \"hipletu\"?

Zašto svi pričaju o "hipletu"?

Novi svjetski trend u području plesa

Tekst: E.G.


Image: Screenshot,
Instagram

Nekoliko videa u kojem plesačice izvode plesne kombinacije hip hopa i baleta su u kratkom roku postali viralni, a mi smo odlučili doznati više o tzv. hiplet fenomenu

Istinski ljubitelji plesne umjetnosti će se uglavnom složiti kako se u svakoj vrsti plesa mogu pronaći zanimljivi elementi, a svaka vrsta plesa zaslužuje podjednako poštovanje. No, preferencije se i u ovom području razlikuju. Jedan će se dio tako posvetiti gledanju ili treniranju klasičnih plesova, dok će drugi uvijek više naginjati prema suvremenijim oblicima. Homer Hans Bryant je plesni umjetnik iz Chicaga koji je htio napraviti nešto drugačije, odnosno svoju ljubav prema baletu, ali i hip hopu, spojiti u novi ples koji će očarati svojom atraktivnošću i inovativnošću. Tako je nastao "hiplet", ples koji je objedinio najbolje elemente baleta i hip hopa, ali i osnažio afroameričku zajednicu u Chicagu. Cijela je priča započela idejom koja se konkretizirala otvaranjem studija "Bryant Ballet School", a kasnije i "Chicago Multi-Cultural Dance Center".

Grad Chicago će tako postati matični grad ovog neobičnog plesa, a "CMCDC" jedino mjesto na svijetu koje ga, barem za sada, podučava. Homer Hans Bryant je od samih početaka imao jasnu viziju "hipleta": on treba osnažiti ljude koji ga plešu, i to na način da ga mogu plesati i oni koji nužno nisu atletske građe. Među ostalim ističe i kako plesačka disciplina treba biti podučavana kroz zabavu kako bi se izbjegao osjećaj stalnog stresa i bojazni, koji je većini profesionalnih plesača itekako poznat. Ovdje je važno napomenuti i kako se ovim plesom većinom bave Afroamerikanci, a Bryant ističe kako je njime htio utjecati na predrasude, budući da se balerine i baletane tamnije boje kože ne viđa toliko često. 

Iako je Bryant još devedesetih godina prošlog stoljeća pokušao plasirati ples nazvan "rap ballet", on nije zaživio. No, u današnje vrijeme društvenih mreža i brzog protoka atraktivnog sadržaja, rezultat je bio drastično drugačiji. Njegov je studio napravio Instagram profil i počeo objavljivati video sadržaj s "hiplet" proba ili pak manjih nastupa, a svi su u kratkom roku postali viralni. Korisnici su oduševljeno lajkali i dijelili sve što ima veze s ovim plesom, a Bryant je konačno uspio u svom naumu da "hiplet" dođe do šire publike. Djevojke koje treniraju u okviru njegovog studija su sada unaprijed bukirane za nastupe, a plešu i u kampanjama nekih modnih kuća. Studio broji dvjestotinjak polaznika, a čini se kako će ta brojka nastaviti rasti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više