Search

Zadnji trenuci za obilazak: Izložba fantastičnog hrvatskog ilustratora koji radi za The New York Times

Zadnji trenuci za obilazak: Izložba fantastičnog hrvatskog ilustratora koji radi za The New York Times

Samostalna izložba Davora Pavelića

Urednik: Tina Kovačiček


Image: davorpavelic.com

Davor Pavelić, likovni umjetnik koji se tijekom godina udaljio od prakse izlaganja u galerijama i posvetio se likovnom radu kao ilustrator, prvi puta izlaže svoje ilustracije u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Izložba "Slobodni pad" sastoji se od dvije cjeline; jedna predstavlja ilustracije iz dnevnih ili političkih časopisa, a druga skupinu ilustracija za dječje knjige. Kako je izložba otvorena samo do kraja listopada, imate svega dva dana da pogledate radove ilustratora čiji životpis i međunarodni uspjeh itekako prelaze granice Hrvatske. Kako su domaća novinska izdanja bila sve manje zainteresirana za ilustracije, Pavelić je našao mjesta za svoje ilustracije na stranicama novinskih i periodičkih publikacija na međunarodnoj sceni, i to među najzvučnijim izdanjima, počevši od The New York Timesa i TheBoston Globea.

Zadnji trenuci za obilazak: Izložba fantastičnog hrvatskog ilustratora koji radi za The New York Times (фото 1)

Kako je pretežno angažiran u inozemstvu, publika u Hrvatskoj osim na povremenim revijalnim izložbama ilustracija, uopće nema prilike biti upoznata s njegovim radom, pa je ova izložba prilika da se sada upoznate sa zanimljivim radovima nastalima raznim likovnim tehnikama, koje nose i dozu humora kakvu ilustracija zahtijeva.

Zadnji trenuci za obilazak: Izložba fantastičnog hrvatskog ilustratora koji radi za The New York Times (фото 2)

Osim toga, izložba je prilika da zanimljiv, i vrlo uspješan korpus radova Davora Pavelića inkorporiramo među uspjehe hrvatskih umjetnika kojih društvo i javnost prečesto nisu svjesni. Nazivom izložbe "Slobodni pad", u kontekstu vezanom uz sudbinu protagonista kreativnog procesa, Pavelić govori „o bacanju u nepoznato i rizik. Što bude, bit će." Izložbu možete pogledati u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava 20, a galerija je otvorena od utorka do subote,12:00 - 19:00 sati.

Zadnji trenuci za obilazak: Izložba fantastičnog hrvatskog ilustratora koji radi za The New York Times (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više