Search

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća!

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća!

Nove izložbe koje zaslužuju vašu pažnju

Image: PR

Zagrebačka kulturna scena iz godine u godinu postaje sve bolja i bolja, a u narednih nekoliko dana otvaraju se izložbe koje sigurno nećete htjeti propustiti...

Zagrebačka kulturna scena cvjeta iz sezone u sezonu i svake godine nas iznenadi s izložbama koje možemo posjetiti. Pa smo tako imali prilike uživo gledati djela velikog Pabla Picassa u Klovićevim dvorima, najskuplju skulpturu svijeta kipara Alberta Giacomettija, a u najavi su već neko vrijeme velike izložbe koje su napokon došle u naše galerije i muzeje ili otvaraju svoja vrata za nekoliko dana. Mi vam donosimo one izložbe koje biste trebali posjetiti ovog proljeća i koje će vas kulturno obogatiti.

Katarina Velika - carica svih Rusa, Galerija Klovićevi dvori

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća! (фото 1)

Ova izložba posvećena je jednoj od najvećih vladarica svih vremena, ruskoj carici Katarini Velikoj. To je žena koja je stvarala i utemeljila čuveni ruski Ermitaž i izložba koja se inače u njemu nalazi seli se od 12. travnja do 29. srpnja u zagrebačku Galeriju Klovićevi dvori. Carica čiji život je i dan-danas okružen tajnama i legendama, posvetila je svoj život dobrobiti ruskog naroda i ostala jedno od najomiljenijih povijesnih lica, koje se i danas obožava. U Klovićevim dvorima bit će izloženo više od 1000 predmeta, među kojima su neki po prvi put napustili Ermitaž, a mi možemo osjetiti dašak sjaja zlatnog doba carske Rusije i osjetiti ozračje najvećeg svjetskog muzeja. Okupljajući kulturne spomenike brojnih civilizacija, ova carica je uspjela stvoriti kulturni kozmos koji obogaćuje znanjem, ali i ljepotom. Da biste vidjeli velika djela Ermitaža, ne morate otputovati u Rusiju, nego skoknite do Klovićevih dvora!

Šezdesete u Hrvatskoj - Mit i stvarnost, Muzej za umjetnost i obrt

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća! (фото 2)

Šezdesete godine su jedne od najturbulentnijih razdoblja u hrvatskoj povijest, a upravo će izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt prikazati presjek toga razdoblja od 26. travnja do 30. rujna ove godine. Radi se o najcjelovitijem uvidu u ključno novije razdoblje hrvatske povijesti od 1958. do 1971. u kojoj će posjetitelji moći promotriti i analizirati situaciju u Hrvatskoj u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma i brojnih drugih područja. Kroz čak osamnaest dionica izložbe moći ćete uživati u zbilja impresivnom povratku u prošlost koje se svi nostalgično prisjećaju i na trenutak utonuti u slavne "šezdesete". Uopće ne sumnjamo kako će mnogobrojna javnost biti zainteresirana i kako će upravo ovu izložbu posjetiti - možda i više puta.

Izložba fotografija Silvie Grav - "O Holokaustu", Arheološki muzej

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća! (фото 3)

Španjolska fotografkinja i redateljica, sa sjedištem u Los Angelesu i već je nekoliko puta proglašena jednom od najperspektivnijih mladih fotografkinja današnjice. Serija fotografija "O Holokaustu" nastala je iz potrebe za dubokim promišljanjem o jednom od najstrašnijih događaja u suvremenoj ljudskoj povijesti - holokaustu. Ne samo da ove fotografije progovaraju o ovome specifičnom zločinu, one progovaraju o zlu općenito, odnosno o onome što je njoj u potpunosti nerazumljivo. Svi ljubitelji crno-bijelih fotografija uživat će u njezinom načinu kako spaja suvremeni trenutak s poviješću. Jake i izražajne fotografije nude vam potpuno novi pogled na ovaj povijesni događaj, stoga ih nemojte propustiti pogledati jer izložba traje do 20.travnja.

Formula čula: djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki Muzeja suvremene umjetnosti

Zagreb zbilja oduševljava izložbama ovog proljeća! (фото 4)

Na ovoj izložbi bit će izloženo četrdeset radova s kojima se želi istaknuti osebujan karakter zbirke, odnosno oni radovi umjetnika koji se smatraju autsajderima, ali i onih koji se primarno nisu gledali kroz tu prizmu. Tu se pojam autsajderske umjetnosti shvaća kroz prizmu drugačijeg razmišljanja i shvaćanja umjetnosti, no bave se i problemom toga da umjetnost teško dopire do velikog broja publike. Ovi umjetnici stvaraju bez namjere, neopterećeni su akademskim okvirima i maksimalno izražavaju potrebu za osobnom slobodom. Radovi koji će biti prikazani predstavljaju onu umjetnost čije su granice slobodne. Stavljanjem marginalne umjetnosti uz bok onoj etabliranoj otvara se novi pristup i razumijevanje umjetnosti. Stoga nemojte propustiti ovu izložbu, koju možete posjetiti sve do 15. rujna.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više