Search

Audiovizualna instalacija Jelene Remetin u Laubi

Audiovizualna instalacija Jelene Remetin u Laubi

"U svakom prostoru postoje ljudi"


Image: PR,
Zoran Kulušić (portret)

Projekt hrvatske umjetnice s pariškom adresom Jelene Remetin, nastao je u suradnji sa Surogat i de facto, a moći ćete ga pogledati od 22. ožujka do 2. travnja u zagrebačkoj Laubi

Fotografija, video, zvučni dizajn, te scenaristička riječ, sve se te umjetničke kategorije umrežuju u projektu "U svakom prostoru postoje ljudi" kao interdisciplinarni proces, stavljajući naglasak na zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva. Projekt poziva publiku kroz zvučno, vizualno i interaktivno putovanje uz pomoć telefonske aplikacije projicirajući jednu poetičnu i delikatnu priču nasuprot banalne svakodnevnice. Ideja je voditi publiku kroz prostorije imaginarnih stanova jedne fiktivne zgrade zahvaljujući montaži zvuka u 3D obliku gdje se zvučni ambijent miješa s voice-overom imaginarnih stanara koji publici prepričavaju svoju intimnu priču ili pak fiktivnim glasovima postavljaju publiku na samo mjesto događaja, i to sve uz pomoć aplikacije na pametnim telefonima. Cilj je da cijela zvučna paleta oživi imaginarni prostor, a ‘nevidljivi ljudi' zahvaljujući svojoj ‘zvučnoj intimi' dobiju obrise u ovoj ‘našoj' dimenziji. Prostorije su okarakterizirane uz pomoć fotografija/crteža, te videa smještenih na pregradnim zidovima, time označavajući limit prostorija, a i dekoraciju koja se poistovjećuje sa stanarima.

Četiri kata, četiri priče, četiri profila današnjice u jednoj europskoj metropoli.  Svaki stan je još jedan svjedok memorije prošlosti i sadašnjosti, te mjesta u kojem egzistira. Završna ideja je napraviti jedan veliki neboder gdje će više katova predstavljati jednu od europskih metropola, odnosno Babelov toranj sadašnjice. Četiri priče na hrvatskom jeziku koja će se premijerno predstaviti u Laubi bit će samo početak zvučne odiseje koja uskoro kreće u izgradnju drugih zvučnih europskih katova.

Audiovizualna instalacija Jelene Remetin u Laubi (фото 1)

Jelena Remetin vizualna je umjetnica koja djeluje u polju proširenog slikarstva, fotografije i filma. Rođena u Splitu, već više od dvije dekade živi u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, visokoj školi za fotografiju i film, te pri CEFPF, europskom centru za audiovizualnu produkciju. Tijekom formativnog razdoblja sa svojim je kratkometražnim filmovima sudjelovala na brojnim festivalima (Cannes, Paris, Chicago, Madrid, St. Petersburg, Vebron Hyerres, Huatulco Mexico...), a njezin videouradak nastao prema pjesmi D. Lyncha I Know bio je uvršten u finale selekcije David Lynch Official Competition i dobio nagradu za kratkometražne filmske forme Disturb Awards u Parizu 2012. Bila je i finalistica Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. godine. Svoje fotografske i slikarske cikluse je izlagala u Ezeu (Muzej grada, 2011.), Toulouseu (izložba Traverse Vidéo, 2012.), Berlinu (Galerija Art Factory, 2013.), Parizu (Salon d'Automne, 2014.; Nouvel Organon, 2013.;itd.), Splitu (novogodišnja izložba Fotoklub Split, 2015.) i Zagrebu (Nano galerija, 2015).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više