Search

Zanimljiva fotografska izložba u Laubi

Zanimljiva fotografska izložba u Laubi

Talijanskog fotografa Alessandra Pensa


Image: PR

Kao uvod u jubilarni 10. Festival tolerancije - JFF Zagreb, sinoć je u Laubi otvorena fotografska izložba "From Afar" talijanskog fotografa Alessandra Pensa, posvećena migrantskoj krizi

Rad "From Afar" pripovijeda priču izbjeglica, azilanata i migranata koji su stigli u Europu nakon nezamislivih putovanja i istražuje utjecaj promjena i protuslovlja europskog pristupa imigraciji i prihvaćanju na ulazima u EU, pogotovo u graničnim zemljama Grčke, Bugarske, Makedonije, Srbije i Hrvatske između 2009. i 2015. Ovo djelo pokušava rasvijetliti situaciju s kojom se suočavaju izbjeglice, tražitelji azila i migranti kad stignu u Europu u potrazi za boljim životom.

Cilj izložbe je dati problemu ljudsko lice, pokazati kako svaki novi dan ratovanja znači gubitak domova za tisuće obitelji. Alessandro Penso, inače duboko posvećen društvenim pitanjima, proučavao je i bilježio izbjegličku krizu od 2009. godine pa sve do danas. Ovim fotografijama Penso, kako objašnjava, nije htio prikazati šokantne scene, već predstaviti javnosti te ljude kada sve utihne, a u njima se još uvijek vrti kaos emocija. Za Alessandra ova izložba predstavlja njegovo viđenje migracije iza koje se krije mnogo različitih stvarnosti koje nastoji približiti ljudima. U svom radu on nastoji vratiti humanost među ljude i stvoriti fotografije na koje, u određenoj mjeri, javnost nije navikla. Kako i sam objašnjava: "To je moj običaj da hodam uz ljude, predstavim se, pružim im topao stisak ruke, iskren osmijeh popraćen mirnim razgovorom. Najvažnije je da razumijemo bol i borbu tih ljudi jer i njima, u ovakvim očajnim situacijama, treba ponekad barem malo ljudske topline i prijateljski stisak ruke."

Zanimljiva fotografska izložba u Laubi (фото 1)

Poruka ove izložbe i samog Festivala tolerancije jest da nikada ne zaboravimo temeljne vrijednosti na kojima su izgrađene Hrvatska i Europa, a to su solidarnost i potpuno poštovanje ljudskih prava i dostojanstva. Nadalje, sukladno problematici kojom se fotografska izložba bavi, organiziran je okrugli stol pod nazivom "Izazovi Europe", koji će se održat u četvrtak, 7. travnja u 17 sati, također u Laubi. Okrugli stol okupit će predstavnike europskih institucija, stručnjaka, studenata i svih zainteresiranih, u svrhu analize aktualnog problema izbjegličke krize iz različitih perspektiva kako bismo bolje razumjeli uzroke, posljedice, izazove i mogućnosti, ali i moguće akcije i rješenja.

Festival tolerancije trajat će do 15. travnja, a detaljan program saznajte ovdje.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više