Search

Zanimljiva umjetnička intervencija Dubravke Rakoci

Zanimljiva umjetnička intervencija Dubravke Rakoci

"Izvan kruga"

Image: PR

Ovog se tjedna u Galeriji 3.14 u Martićevoj 31a otvorila izložba Dubravke Rakoci "Izvan kruga", a možete ju pogledati do 17. travnja

Dubravka Rakoci rođena je u Zagrebu 1955. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti. Njezina poetika minimalizma i artikulacije ambijenata čistim obojenim kružnim formama karakteristka je analitičkog slikarstva koje je bilo u zamahu od šezdesetih do početka osamdesetih godina. Kada s radom izađe iz prostora galerije u urbane eksterijere, nameće se vizurama, nameće se gradovima. Takve akcije umjetnica je izvela po fasadama i zvoniku u Umagu 1994., na Mletačkoj kuli u Splitu 1997. i u Győru u Mađarskoj 2000. 

Ovoga puta Dubravka Rakoci svoj crveni krug želi postaviti pred mjesto velike simbolike - ispred Meštrovićevog paviljona, odnosno Doma HDLU-a i to na fontanu koju je projektirao Stjepan Planić. Crveni krug unutar Planićevog oktogona izveden je virtualno, intervencijom na fotografiji iz zraka Milana Pavića. Tekst za katalog potpisuje Goran Trbuljak, koji između ostaloga o krugu Dubravke Rakoci navodi:
"Njegova snaga i energija
ondje nije u njegovoj formi već
u asocijaciji na koje nas potiče fotokolaž.
Crvena boja kruga u fontani u inače crno bijeloj tehnici
i richterovskoj Stadbild vizuri postaje moćno grotlo vulkana
koji je proradio u srcu grada i koji će svoju magmu tek izbaciti.

[...]
Svakako, realizirane skice obojenih horizontalnih krugova
u gradskim ambijentima djelovat će opet samo
snagom boje i forme bez pomoći naracije".

Zanimljiva umjetnička intervencija Dubravke Rakoci (фото 1)

Urbana/fotografska intervencija ne završava na grafici, seli se također na ulicu kao virtualni prizor u obliku jumbo plakata.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više