Search

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje

Izložba "Višeglasja" u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu

"Svaki dan gledam, držim u rukama bilje, to nije samo vizualni osjet, to je i miris, taktilnost, to bilje postaje model koji najčešće stavljam na crteže, crtam po sjećanju." rekao je Saša Šekoranja.

U Muzeju za umjetnost i obrt, u utorak 19. studenog s početkom u 19 sati, otvara se izložba "Višeglasja", jednog od omiljenih hrvatskih umjetnika i majstora estetike, Saše Šekoranje. Prirodno cvijeće i bilje omiljen je nekonvencionalni medij izražavanja Saše Šekoranje, s kojim se susreće svakodnevno te je inspirativna podloga crtežima i dominantan dio njegova raznovrsnog autorskog opusa. Rad s prirodnim biljem nadovezuje se na crteže i slike, čime nastaju dojmljive prostorne kompozicije i radovi inspirirani ljubavlju i bliskošću. Prateći životni ciklus bilja, Saša Šekoranja kreira uz neprestano traženje; najvažnija je igra, sâm proces stvaranja, eksperiment. Njegov ekspresivni, brzi rad s biljem omogućava mu kontinuirano stvaranje naizgled jednostavnih, iako zapravo kompleksnih instalacija i radova oblikovanih osnovnim elementima: cvijećem, biljem i crtežima.

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje (фото 1)

Izložba "Višeglasja" u Muzeju za umjetnost i obrt posvećena je slavljenju cvijeća, oblikovana je nizom instalacija, radova u kombiniranim tehnikama, crteža i slika proizašlih iz Sašinog transponiranja cvjećarstva kao obrta u jedinstven umjetnički izraz. Opisujući svoj pristup radu, uspoređuje ga s prenošenjem cvjetne livade u zatvoren izložbeni okvir u koji unosi svježe bilje ostavljajući ga da propadne prepušteno razvoju njegovog životnog ciklusa. Saša Šekoranja svojim slikama, radovima i instalacijama cvijećem i biljem otvara nove aspekte oblikovanja vegetabilnim medijem, stavljajući ga autorskom interpretacijom u kontekst suvremene umjetničke produkcije u kojoj bilje postaje sve češćim medijem izražavanja. Time se zatvara ciklus od obrta do umjetnosti; koncept započet izlaganjem u izlogu Sašine cvjećarnice-galerije prenesen je u veliko mjerilo muzejskog okvira maštovitim instalacijama i radovima s elementima iz prirode, posvećenima ljubavi prema cvijeću, bilju i igri stvaranja.

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje (фото 2)

Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2014. i definitivno je na našem popisu onih koje ne smijete propustiti!

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje (фото 3)

Zanimljive igre stvaranja Saše Šekoranje (фото 4)

Ulomak iz predgovora kustosice Arijane Koprčine

Related articles

Buro 24/7 Selection

više