Search

1,2,3 Plakatiranje od danas u zagrebačkoj galeriji Prsten

1,2,3 Plakatiranje od danas u zagrebačkoj galeriji Prsten

Izložba u sklopu sajma artOmat


Image: PR

1,2,3 PLAKATIRANJE je izložba koja predstavlja sve dosad realizirane plakate nastale u sklopu projekta Plakatiranje – kontinuirano rastuće kolekcije autorskih plakata portala Vizkultura

Riječ je o projektu koji u intenzivnom ritmu "svaki tjedan plakat jedan" već više od dvije godine predstavlja autorske radove domaćih i regionalnih dizajnera, umjetnika, copywritera, ilustratora i ostalih kreativaca i grupa autora s područja vizualnih umjetnosti, nastalih upravo za ovaj projekt. Plakati imaju karakter aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike i osim u virtualnom prostoru portala Vizkultura u tjednom se kontinuitetu predstavljaju u javnom prostoru, u izlogu Kina Europa. 

1,2,3 Plakatiranje od danas u zagrebačkoj galeriji Prsten (фото 1)

Kolekcija plakata "započela" je rasti kada i portal Vizkultura (travanj 2013.), a do danas broji točno 123 rada. Autori koji su dosad sudjelovali u projektu sežu od etabliranih, poznatih te nagrađivanih imena s domaće i regionalne umjetničko-dizajnerske scene do mlađih, nadolazećih imena i (ne)otkrivenih autora koji upravo ovim projektom dobivaju medijski prostor i priliku za autorsko izražavanje. Projekt je pokrenut sa stavom da plakat kao forma autorskog izražavanja gubi prisutnost uslijed novih formi digitalne sadašnjosti pa se kroz ovu kolekciju na neki način oživljava medij plakata kao potentnog "oružja" komunikacije.

1,2,3 Plakatiranje od danas u zagrebačkoj galeriji Prsten (фото 2)
Izlaganje cijele kolekcije plakata na istom mjestu, u Galeriji Prsten u sklopu Artomata, predstavlja više od stotinu prikaza, poruka i reakcija koje vizualnim elementima, pričom, kontekstom i obrazloženjima elaboriraju kulturno-sociološke karakteristike, trendove, tendencije, ali i problematiku društva u kojem živimo te umjetničke i kreativne scene koja u njemu egzistira, poentirajući na formi plakata kao još uvijek uzbudljivom načinu komunikacije.

Projekt je dosad izlagan u HDD Galeriji, Izložbi hrvatskog dizajna 1314 u MUO, SOS Dizajn festivalu u Sarajevu, Međunarodnom festivalu dizajna Dan D, Laubi, Creative Startup Konferenciji u Rijeci te Weekend Media Festivalu u Rovinju, a kustos projekta je Ivan Dorotić. Sve plakate pogledajte ovdje.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više