Search

Tajna Picassove slike „Žena koja glača“

Tajna Picassove slike „Žena koja glača“

Pod slojevima boje pronašli portret muškarca


Muzej Solomona R. Guggenheima objavio je iznenađujuće rezultate restauracije i istraživanja slike „Žena koja glača“ Pabla Picassa. Slika koja trenutno nalazi na izložbi Picasso. Black and white, odjednom nije samo portret pariške pralje. Stručnjaci su, nakon pomnog proučavanja slike saznali što se krije iza bogatih nanosa boje.

 picassoslika

Portret muškarca skriven ispod slojeva boje

Još su 1989. godine pomoću infracrvene kamere na slici primijećeni obrisi muškog lica, no zbog tehničkih je problema studija zaustavljena. Nedavno je, međutim, novim izumom uspješno, pomoću znanstvenog istraživanja i kemijske analize ispod poznate slike „Žena koja glača“ otkriven nezavršen portret muškarca.

 picassoslika

Portret Jaumea Sabarta

Misterij najvjerojatnije može objasniti činjenica da je Picasso često slikao na već korištenim platnima. Prema riječima stručnjaka, Picasso je započeo slikati portret muškarca od kojeg je ubrzo odustao. Nakon nekoliko godina samo je okrenuo platno i naslikao „Ženu koja glača“. Ovo nije prvi slučaj da je španjolski kubist koristio stara platna. Primjerice, ispod portreta Jaumea Sabarta pronađena je slika djeteta koje sjedi.

 picassoslika

Autoportert

Nažalost, još nam uvijek nije poznato tko je tajanstveni muškarac iz drugog plana, no vjerujemo kako će nam to stručnjaci uskoro otkriti. Analizirajući sličnost s nekim slikama, znanstvenici su razmišljali nije li u stvari riječ o autoportretu. No, postoji i verzija da je to portret Picassovih bliskih prijatelja: umjetnika Ricarda Canalsa ili kipara Matíasa Fernándeza de Soto.

picassoslika

Autoportret Ricard Canals

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više