Search

Picassove slike prodane za milijunske iznose

Picassove slike prodane za milijunske iznose

„Mrtva priroda s tulipanima“ prodana za 41,5 milijuna dolara

„Mrtva priroda s tulipanima“, 1932.

„Mrtva priroda s tulipanima“ Pabla Picassa prodana je na dražbi aukcijske kuće Sotheby's u New Yorku za 41,5 milijuna dolara. Iako je iznos zaista vrtoglav, stručnjaci su sliku procijenili na iznos od 35-50 milijuna dolara. Slika prikazuje Picassovu muzu Marie- Thérèse Walter kako u krilu drži vazu s tulipanima. Novi je vlasnik anonimni kupac koji je na dražbi sudjelovao telefonski.

Prošli je četvrtak prodano šest Picassovih slika za ukupni iznos od 81 milijun dolara. Posebno nam se svidjela slika posvećena njegovoj ljubavi Marie-Thérèse Walter - „Žena na prozoru - prodana za 17,2 milijuna dolara, a procijenjena na 15-20 milijuna dolara. Cijenom se ističe i slika „Silovanje“ iz 1940. godine naslikana u tehnici olovke i tinte, prodana za 13,5 milijuna dolara što je više nego dvostruko nadmašilo početni iznos od 4-6 milijuna dolara.

picassosotheby

„Silovanje“, 1940.

Drugi favoriti dražbe bile su slike Claudea Moneta „Žitno polje“ za 12,1 milijun dolara koja je također dvostruko nadmašila preliminarnu procjenu od 5,7 milijuna dolara, „Stojeći akt“ Paula Cezannea (5,3 milijuna dolara) te skulptura „Savijeni lik“ Henryja Moorea prodana za 4,7 milijuna dolara.

Samo dan prije dražbe aukcijske kuće Sotheby's, u kući Christie's održala se dražba „Umjetnost impresionizma i modernizma“ gdje je apsolutni cjenovni rekorder bila slika Vasilija Kandinskog.

picassosotheby

„Žena na prozoru“, 1936.

Tekst: M.T./L.B.

više