Search

Najskuplji crtež na svijetu: Rafael na dražbi Sotheby's

Najskuplji crtež na svijetu: Rafael na dražbi Sotheby's

Crtež „Glava mladog apostola“ prodan za 47,8 milijuna dolara

Rafaelov crtež „Glava mladog apostola“ postao je najskuplji crtež ikad prodan na dražbi. Aukcijska kuća Sotheby's u Londonu crtež je procijenila na vrijednost od 15-20 milijuna dolara, dok je na kraju dražbe zaradila astronomskih 47,8 milijuna dolara. Agencija Reuters dala je naslutiti kako je crtež prodan kolekcionaru iz Rusije. Međutim, identitet novog vlasnika Rafaelovog remek-djela je, naravno, ostao nepoznat.

„Glava mladog apostola“ skica je za jednu od Rafaelovih najslavnijih slika, „Preobraženje“, koja se nalazi u kolekciji pinakoteke u Vatikanu. Crtež je izrađen u tehnici ugljen 1519. godine, a do danas se čuvao u Chatsworth Houseu, službenoj rezidenciji vojvoda od Devonshirea, obitelji Cavendish. Ova drevna britanska obitelj crtež posjeduje već više od tristo godina, točnije, od trenutka kada ju je William Cavendish, drugi vojvoda od Devonshirea, kupio krajem XVII., odnosno početkom XVIII. stoljeća.

rafaelsothebys

Dražba je protekla u sjajnoj atmosferi budući da su se za crtež borila četiri kolekcionara govoreći svoje uloge zastupnicima na telefon dok se, na kraju, nisu zaustavili na iznosu od 29,7 milijuna funti (47,8 milijuna dolara), što čini i gotovo polovicu ukupnog prihoda na jučerašnjoj aukciji „Stari majstori i britansko slikarstvo“ na kojoj je kuća Sotheby's radosno na svoj račun novih upisala 58 milijuna funti.

Tekst: M.T./L.B.

više