Search

Andy Warhol: Najslavnije ime na dražbama 2012. godine

Andy Warhol: Najslavnije ime na dražbama 2012. godine

Warholovi radovi tijekom protekle godine prodani za 380 milijuna dolara


Tijekom 2012. godine na dražbama je prikupljeno ukupno 380 milijuna dolara za djela kralja pop-arta, američkog umjetnika Andyja Warhola. Prema javljanjima agencije Bloomberg, Warhol je bio najprofitabilnije umjetničko ime minule godine, dok su taj laskavi položaj prije zauzimali Pablo Picasso (vodeće ime na dražbama tijekom 2010. godine), suvremeni slikar Gerhard Richter te kineski umjetnik Zhang Daqian (za 2011. godinu). Takav je rezultat vjerojatno posljedica toga što Warhol Foundation aktivno rasprodaje svoju kolekciju. Oko četiri tisuće umjetničkih djela ove su godine stigla u aukcijsku kuću Christie's od kojih je dio smjesta prodan, a ostatak odlazi na online dražbu koja će se održati u veljači.

Nakon Warhola, najveći su dobitak na dražbama postigla djela Pabla Picassa s ukupnim iznosom od 334,7 milijuna dolara, a na trećem Gerharda Richtera čija su djela aukcijskim kućama donijela 298,9 milijuna dolara (48,8 posto više nego lani). Zhang Daqian, najprofitabilniji umjetnik 2011. godine (prihod od prodaje njegovih djela iznosio je 509 milijuna dolara), sada je naglo izgubio na popularnost te se 2012. godine našao tek na četvrtom mjestu s postignutim iznosom od 240 milijuna dolara.

Rezultati dražbi održanih tijekom 2012. godine svjedoče o velikom kolekcionarskom zanimanju za poslijeratnu i suvremenu umjetnost. Dražbe u mjesecu studenom kuća Christie’s, Sotheby’s i Phillips de Pury zajedno su zaradile 1,1 milijardu dolara, a same su upisale i brojne financijske rekorde.

andywarhol2012aukcija

Zhang Daqian

andywarhol2012aukcija

Gerhard Richter

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više