Search

Pronađena rana slika Diega Rivere

Pronađena rana slika Diega Rivere

Slika se procjenjuje na vrijednost od milijun dolara


Rue Ferguson i Colleene Fesko sa slikom Diega Rivere

Tijekom snimanja američke TV emisije Antiques Roadshow otkrivena je izgubljena slika meksičkog slikara Diega Rivere, prenosi portal artdaily.org. Prema mišljenju stručnjaka, ponajviše Colleene Fesko, vrijednost Riverine slike kreće se unutar iznosa od 800 tisuća do milijun dolara. Ovo je najveće otkriće u cijeloj povijesti TV emisije koju kanal PBS emitira od 1997. godine.

Sliku je u TV studio donio stanovnik Texasa Rue Ferguson, a povjesničarka umjetnosti je otkrila kako je autor slike veliki Rivera. Prema njezinom mišljenju, slika „Zidar“ datira iz 1904. godine. Uz veliku materijalnu vrijednost, slika je vrlo bitna i u umjetničkom smislu. Naime, sliku „Zidar“ Diego Rivera je naslikao kada mu je bilo 18 godina, prije nego što se 1907. godine preselio u Europu, prije studija u Madridu, rada u Italiji, SSSR-u, SAD-u, prije upoznavanja s pariškom inteligencijom, s Picassom i Reyesom te prije njegovog braka s meksičkom umjetnicom Fridom Kahlo. Riverin talent koji se potpuno razvio tijekom studija na Umjetničkoj akademiji u San Carlosu, već se može nazrijeti i na pronađenoj slici.

diegoriveraportret

Frida Kahlo i Diego Rivera

diegoriveraportret

Frida Kahlo i Diego Rivera

U kući Ruea Fergusona, gdje se slika nalazila do današnjih dana, rano djelo meksičkog slikara smatrali su kopijom. Sliku je obitelj nabavila još 1920-ih, a kasnije je prabaka Ruea Fergusona sliku čuvala daleko od očiju javnosti, u smočnici njihove kuće.

Tekst: M.T./L.B.

Leave a comment

više